De overgangsregering zou volgens hen geleid moeten worden door interim-president Juan Guaidó, die daarmee de macht over moet nemen van de omstreden president Nicolás Maduro.
Tussen 4 en 7 maart kwamen jezuïeten en katholieke deskundigen bijeen in de Antonio Ruiz de Montoya Universiteit om de situatie in het land te analyseren. “Als kerk en als de Sociëteit van Jezus, willen we geen gewelddadige oplossing die het lijden van de mensen zou verergeren,” vertelde de jezuïet Jose Virtuoso, voorzitter van de Andres Bello katholieke Universiteit in Caracas. “Wij geven de voorkeur aan een zo vredig mogelijke machtsoverdracht.”
Ernstige tekorten
De politieke en economische crisis in Venezuela heeft geleid tot ernstige voedsel- en medicijntekorten. Ook zijn openbare voorzieningen als water, elektriciteit en transport regelmatig niet beschikbaar. Op 8 maart trof een stroomstoring het grootste deel van het land, waardoor scholen en kantoren moesten sluiten. De crisis heeft veel mensen gedwongen het land te verlaten op zoek naar werk, vertelde pater Virtuoso in gesprek met CNS. Volgens de VN hebben naar schatting 3 miljoen Venezolanen het land sinds 2015 verlaten. Velen zijn de grens overgestoken naar buurlanden, waar ze vaak worden geconfronteerd met discriminatie en waar ze slecht betaald werk vinden.
Braindrain
Zonder basisvoorzieningen als water, hebben scholen de lesuren verkort, vervolgt de jezuïet. Sommige kinderen in wijken met een laag inkomen zijn gedwongen om van school te gaan. Daarnaast hebben universiteiten te maken met “braindrain”, omdat hoogleraren en onderzoekers beter betaalde banen buiten het land nemen, aldus Virtuoso. Ook studenten stoppen met hun studie wegens emigratie, vertelt de pater. Hoewel ze misschien hopen hun studie te hervatten, is hun directe zorg om werk te vinden om hun families te helpen ondersteunen.
Virtuoso is van meningen dat een machtsoverdracht Venezuela’s problemen niet meteen op zou lossen. Een nieuwe regering zou de inflatie moeten stoppen en de economie van het land een vliegende start moeten geven. “De openbare diensten moeten hersteld worden en de verslechterende gezondheidszorg en onderwijssystemen moeten opnieuw worden opgebouwd. Dat zal alleen mogelijk zijn als een gezond klimaat van vreedzame coëxistentie, acceptatie en geweldloosheid wordt gecreëerd. De Kerk is geroepen om daar direct mee samen te werken”, aldus de jezuïet.
Hele samenleving getroffen
“De impact van de crisis treft de gehele Venezolaanse samenleving, denk aan parochies scholen en de gewone mensen”, vertelt een andere prominent, pater Rafael Garrido. Volgens de provinciaal van de jezuïeten in Venezuela is elk aspect van het dagelijks leven verstoord. Iets simpels als een familie-uitje naar een park kan onmogelijk zijn vanwege gebrek aan transport, terwijl “naar de bioscoop gaan betekent een maaltijd over te slaan” om een kaartje te kunnen betalen.
Volgens Garrido worden de armen het hardst getroffen. Parochies proberen te helpen en geven voorrang aan mensen met levensbedreigende medische problemen en aan ondervoede kinderen, vertelt hij. De Kerk doet volgens de pater “enorme inspanningen om mensen te begeleiden”. Maar door de enorme inflatie is het moeilijk voor parochies om bedrijfskosten te betalen en tegemoet te komen aan de behoeften van mensen aan hulp.
Bron: Katholiek Nieuwsblad