Katholiek Nieuwsblad sprak met de secretaris van de Nicaraguaanse bisschoppenconferentie, Victor Manuel Riva Bustama. “Op dit moment is de Kerk de enige die haar gezicht durft te laten zien”, zegt de priester. De Kerk stelt dialoog voor om het bloedvergieten te stoppen en een groter conflict te vermijden. Maar ook democratisering en vervroegde verkiezingen worden door de Nicaraguaanse bisschoppen genoemd als uitweg voor de huidige crisis.
Steun katholieke Kerk
Ook een Nicaraguaanse burger komt aan het woord. De 34-jarige man maakte het gewelddadige optreden van de politie aan den lijve mee. “Na mijn werk kwam ik onderweg naar huis terecht in een manifestatie, waar ik geduwd en geslagen werd door de Nationale Politie. Mijn enige misdaad was om toevallig daar te lopen.” De man vertelt over de steun die de katholieke Kerk biedt aan de bevolking. “Ze beschermt het volk en vraagt om rust en verzoening, maar ook om respect voor het menselijk leven. (…) De politie heeft haar taak niet uitgevoerd om mensen te beschermen, dat doen de priesters. Er zijn ook niet-katholieken, sociale bewegingen en zelfs atheïsten die bewondering hebben voor het optreden van de Kerk. Ze zien hoe zij als enige het volk beschermt.”
'Recht niet in eigen hand nemen'
Op 21 juni in onderbraken de Nicaraguaanse bisschoppen een gebedsdag in de kathedraal van hoofdstad Managua om zich te haasten naar Masaya, waar manifestanten slaags raakten met de politie. Door zich met het Allerheiligste tussen de menigte te mengen, staken de bisschoppen de bevolking een hart onder de riem. De bisschoppen wisten na een gesprek met politiecommissarissen, een tijdelijke ‘wapenstilstand’ te bereiken en verschillende gevangen manifestanten vrij te krijgen. Ook riepen zij manifestanten op om het recht niet in eigen hand te nemen.
Bisschoppen aangevallen
Op maandag ging een delegatie van de bisschoppen naar Carazo, waar onlusten waren uitgebroken. De bisschoppen wilden zoals in Masaya de bevolking te hulp schieten. Dit keer met minder succes: gemaskerde paramilitairen vielen in de San Sebastian-basiliek verschillende bisschoppen aan, die verwondingen opliepen. Tussen hen ook mgr. Báez. Met het incident dreigt de situatie in Nicaragua verder te escaleren, nu ook de katholieke Kerk doelwit van agressie is geworden. Sinds het begin van de onlusten in Nicaragua is de Katholieke Kerk als bemiddelaar aangesteld voor de crisis. De Kerk pleit voor dialoog en een vreedzame oplossing van de crisis. In april braken in Nicaragua protesten uit nadat president Daniel Ortega hervormingen aankondigde in het sociaal stelsel. De harde onderdrukking door veiligheidstroepen en milities, leidde in de afgelopen maanden tot meer protesten, die met harde hand werden neergeslagen, met tot dusver meer dan 300 doden tot gevolg.
Bron: Katholiek Nieuwsblad