Hulpverlener vervolgde Christenen gedood in Pesjawar

maandag, 31 januari 2022
Nieuws
In het Pakistaanse Pesjawar is zondag een dominee gedood die zijn leven wijdde aan Christenen die leden onder vervolging en andere noden. Gewapende mannen op motoren schoten William Silraj in het hoofd en in de borst toen hij wegreed van de zondagsdienst in een kerk buiten het centrum van Pesjawar.
0131Pakistan moord hulpverlener vervolgde christenen

In de auto bevond zich ook dominee Patrick Naeem van de gemeente van de (Protestantse) Kerk van Pakistan. Hij werd met schotwonden naar het ziekenhuis gebracht, maar is stabiel. Op nieuwszenders in Pakistan was te zien hoe hulpdiensten Silraj uit de auto haalden en hoe mensen “Lang leve Jezus Christus” scandeerden, terwijl ze hem naar zijn huis droegen.

De Martyrs of All Saints’ Church, in Chamkani werd opgericht na de zelfmoordaanslag op de Allerheiligenkerk in de stad. Daarbij kwamen in september 2013 meer dan 120 mensen om en raakten meer dan 250 gewond. Silraj, een gepensioneerde leraar met twee volwassen dochters, verloor zijn schoonzoon bij die aanslag en heeft zich daarna toegelegd op het helpen van de overlevenden en hun families.

Qamar Rafiq, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Christen die oorspronkelijk uit Pakistan komt en goed bevriend is met de familie van de heer Silraj, sprak met veel parochianen in de Shodha-kerk. Hij liet Kerk in Nood weten dat de mensen geschokt zijn. “Allen die door William Silraj werden gesteund, zijn zeer bedroefd over het verlies van een zeer groot en gepassioneerd man die bereid was om Christenen de hand te reiken die zo’n moeilijke tijd hadden doorgemaakt na wat er in All Saints’ Church was gebeurd. Hij klopte aan bij de families van de slachtoffers, bad met hen en verzekerde hen van zijn steun. Hij was altijd bereid om de gemeenschappen in de smalste straatjes de hand te reiken, hoe gevaarlijk het gebied ook was.”

Na de aanslag van gisteren is er een politieonderzoek gestart. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar er wordt gespeculeerd dat de extremistische groepering Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) achter het geweld zit.

Foto: William Silraj (links) en ds. Patrick Naeem