“De tijd waarin wij leven is uiterst ernstig en bijzonder beslissend op dit onomkeerbare keerpunt in onze geschiedenis. Wat op het spel staat is ons heden en onze toekomst, en dus ons bestaan zelf als volk, als natie, als staat. We moeten moedige en doeltreffende beslissingen nemen”, schrijven zij in het document dat aan de katholieke hulporganisiatie Kerk in Nood (ACN) is gestuurd.
Broos gezag
Maandag 7 februari was het einde geweest van de ambtstermijn van president Jovenel Moïse, als hij niet in de nacht van 6 op 7 juli 2021 in zijn privé-woning was vermoord. Sindsdien wordt het land geleid door Ariel Henry, de door de president gekozen premier. De vrees bestond dat het einde van zijn ambtstermijn een voorwendsel zou zijn om zijn broze gezag ter discussie te stellen. Met sluiting van publieke gebouwen en de inzet van leger en politie is daar gisteren geen sprake van geweest. De politieke situatie in het land blijft echter instabiel.
Drastische toename geweld
Het geweld in het land is de laatste maanden dramatisch toegenomen. Bovenop de drugscriminaliteit en ontvoeringen werd het leed in augustus nog verergerd door een aardbeving met een kracht van 7,2. Deze kostte meer dan duizend levens en stortte de bevolking in nog diepere armoede. Kerk in Nood heeft gereageerd met een noodpakket om tenten, voedsel, drinkwater, medicijnen en dringende reparaties aan parochiehuizen te verstrekken, van waaruit door de lokale Kerk veel hulp wordt geboden.
Oproep tot eenheid
“Ons dierbaar Haïti komt in een moeilijke fase van haar geschiedenis”, schrijven de bisschoppen. “Wie gaat eindelijk haar afdaling naar de hel stoppen? Het Haïtiaanse volk kan het echt niet meer aan. Ze zijn moe, afgemat, uitgeput. Dit is geen tijd voor verdeeldheid, onenigheid en broederstrijd om de macht, voor het ongecontroleerd en schaamteloos najagen van persoonlijke, egoïstische en kleinzielige belangen.” In plaats daarvan roepen de bisschoppen op tot eenheid en doen zij een oproep aan alle politieke hoofdrolspelers om “tot een zo breed mogelijke consensus te komen, zodat de crisis definitief achter de rug kan zijn en alles in het werk te stellen om de orde, de vrede, de veiligheid en het respect voor het leven te herstellen.”
Aan gewapende groepen en ontvoerders die “straffeloos geweld, angst, dood, rouw, troosteloosheid en ellende zaaien” vragen de bisschoppen om “de wapens neer te leggen, geweld en ontvoering af te zweren en te stoppen met het vergieten van het bloed van hun zusters en broeders.”