“Gerechtigheid voor Shagufta en Shafqat na zeven jaar dodencel”

vrijdag, 04 juni 2021
Nieuws
Een christelijk echtpaar in Pakistan dat al zeven jaar in de dodencel zat vanwege vermeende blasfemie, is gisteren vrijgesproken in een baanbrekend vonnis.
Photo of Shagufta Kausar and her husband Shafqat Masih from  from the Punjab town of Gojrain Pakisten.They were sentenced to death in 2014 for allegedly sending a local imam blasphemous text messages insulting the Muslim Prophet Mohammad. They have been acquitted in a landmark judgement on June 3rd 2021.Only very tiny file quality available

Shagufta Kausar en haar man Shafqat Masih, uit de Punjab-stad Gojra, waren in 2014 ter dood veroordeeld omdat ze een plaatselijke imam godslasterlijke sms-berichten zouden hebben gestuurd waarin ze de islamitische profeet Mohammad beledigden. Maar in het Hooggerechtshof van Lahore hebben rechters Syed Ali Rizvi en Tariq Saleem Sheikh het echtpaar vandaag in hoger beroep vrijgesproken.

Onmiddellijk na het vonnis vertelde de advocaat van het echtpaar, Khalil Tahir Sandhu, aan Kerk  in Nood (ACN), dat campagne voert voor vervolgde christenen: “Ik moet bekennen dat ik heb gehuild nadat de rechters hun vonnis hadden uitgesproken. Er waren momenten dat ik me afvroeg of, na zo’n lange tijd, het recht ooit zou zegevieren in deze zaak.” Hij zei dat de rechters na het aanhoren van de argumenten “inconsistenties” in de zaak tegen het echtpaar hadden opgemerkt. Volgens Tahir betwistten de rechters de geldigheid van het bewijs, dat werd geleverd terwijl het echtpaar geboeid was. Ze zouden hebben getwijfeld over wie de eigenaar was van de simkaart in de mobiele telefoon die zou zijn gebruikt om de vermeende beledigende opmerkingen te maken.

De advocaat prees de moed van de rechters, die de uitspraak deden ondanks de tegenstand van meer dan 30 extremisten die zicht in en buiten de rechtszaal hadden verzameld, in de hoop dat het beroep van het echtpaar zou mislukken. “De zaak tegen Shagufta en Shafqat was altijd al zwak. Wie is er verantwoordelijk voor dat het acht jaar heeft geduurd voordat het recht zegevierde?”  Hij vreest dat extremisten blijven eisen dat het echtpaar wordt gedood en dat de twee daarom gedwongen ondergedoken moeten blijven, tenzij ze een nieuw leven kunnen beginnen in het Westen.

Het echtpaar zelf was volgens Tahir niet in de rechtbank aanwezig om het vonnis te horen. De advocaat nam onmiddellijk na de uitspraak contact op met de autoriteiten van de gevangenissen waar zij zijn opgesloten om het nieuws door te geven. Shagufta wordt vastgehouden in dezelfde cel in Multan die voorheen werd bezet door Asia Bibi, een andere christelijke vrouw, van wie de veroordeling wegens godslastering in oktober 2018 in hoger beroep werd vernietigd.