fbpx

Filipijnen: “Antiterrorismewet brengt straffeloosheid”

vrijdag, 12 juni 2020
Nieuws
Op de Filipijnen spreekt de ‘familie’ van 14 congregaties van Vincent de Paul, die actief zijn in de armoedebestrijding in het land, zich uit tegen een nieuwe antiterrorismewet. Volgens hen brengt de wet juist straffeloosheid, maar geen oplossing voor het probleem.
2017021_Filipijnen_project02

“Wij, de Vincentiaanse familie in de Filipijnen, roepen onze regering op om de armoede en het lijden van ons volk onder ogen te zien, verergerd door een gezondheidscrisis veroorzaakt door een gevreesd Coronavirus. We moeten voor de armen zorgen, want zij worden het hardst getroffen. Ze zijn al bang en bedreigd, niet alleen door het virus, maar ook door honger en pijn. We moeten hen niet nog meer bedreigen met onderdrukkende wetten, die hun leven en vrijheid in gevaar brengen.” Dat meldt de Vincentiaanse Familie in de Filipijnen, waarin 14 congregaties van mannelijke en vrouwelijke religieuze en leken deel uitmaken, in een verklaring.

“Wij zijn sterk gekant tegen de anti-terrorismewet, omdat deze niet de oplossing van het probleem garandeert, maar voorziet in schendingen van rechten, in het bijzonder van de armen en de weerlozen. Voor ons en voor onze missiepartners is de antiterrorismewet verwerpelijk”, luidt de tekst die naar persagentschap Fides is gestuurd, waarin wordt opgemerkt dat “met een dergelijke onnauwkeurige definitie van terrorisme, afhankelijk van de interpretatie van de politiediensten, elke politieke of ideologische ontevredenheid verdacht wordt; van het beramen van de moord op de president tot het uiten van ontevredenheid om legitieme redenen.”

“Donkere jaren van krijgswet niet vergeten”
De verklaring wijst ook op een schending van het recht op privacy en de ruime bevoegdheden van de nieuw gecreëerd Antiterrorismeraad die “die boven de legitieme rechtbanken lijken te staan.” Een verdachte kan zonder bevelschrift worden gearresteerd, 14 dagen worden vastgehouden en zijn bezittingen worden bevroren, maatregelen die in strijd zijn met het recht op een eerlijk proces.”

Er is ook het gevaar van straffeloosheid: “We zijn de donkere jaren van de krijgswet en het daaropvolgende misbruik van het leger en de politie tegen het volk niet vergeten, in het bijzonder tegen de armen, inheemse volkeren en mensenrechtenactivisten die het slachtoffer zijn geworden van deze misstanden”, luidt de boodschap.

De Vincentiërs gaan verder: “Wij roepen onze wetgevers en politieke leiders op om niet te vergeten dat het in de eerste plaats de Filippino’s zijn die de mensenrechten op het land en van de bevolking moeten beschermen, bevorderen en verdedigen. We bidden dat ze wetten en beleid ontwikkelen die een betere dienstverlening aan de armen garanderen. We hebben de anti-terreurwet niet nodig als het recht in ons land wordt gerespecteerd.”

“Sint Vincent zorgde in zijn tijd voor duizenden arme en hongerige vluchtelingen, op de vlucht voor de langdurige oorlog in Lotharingen, die veroorzaakt werd door het beleid van premier Richelieu. Om de armen te verdedigen confronteerde hij de machthebbers, die voor hem de belangrijkste oorzaak vormde van hun lijden.”

Bron: Fides