Sinds 2014 hebben al meer dan twee miljoen mensen het land verlaten. Een groot deel daarvan wordt opgevangen in buurland Colombia. Daar worden ze ondersteund door de Kerk in het land. Dat maakte mgr. Oscar Urbina Ortega, voorzitter van de Colombiaanse Bisschoppenconferentie, onlangs bekend.
‘Pijnlijke tijd’
“Wij geven gemiddeld vijfduizend mensen per dag krijgen te eten en te drinken. En in sommige gevallen voorzien we ze ook van kleding, medicijnen en spullen voor hun persoonlijke hygiëne”, zei aartsbisschop Urbina Ortega. Hij liet weten dat de Kerk daarbij geholpen wordt door verschillende Colombiaanse bedrijven en door lokale, nationale en internationale organsaties. Onder hen Kerk in Nood. De aartsbisschop meldde ook dat de Colombiaanse Kerk meelijdt met de migranten “in deze zo pijnlijke tijd". Tegelijkertijd is de hulp die de Kerk bedoelt om de Venezolanen te helpen uiteindelijk weer hun eigen land mee op te bouwen, voegde hij toe.
Oproep aan internationale gemeenschap
Namens de Colombiaanse Bisschoppenconferentie riep Urbina Ortega de internationale gemeenschap echter opnieuw op om meer te doen aan het migratieprobleem dat is ontstaan door de crisis in Venezuela. “Gezien de verslechtering van de situatie blijft de Kerk haar stem gebruiken, om te laten weten dat er veel meer nodig is: veel meer hulp. En dat het geluid van wapens en het marcheren van legers in de grensgebieden op moet houden.” De aartsbisschop zei dat er onder Venezolanen ook steeds meer vraag is naar publieke dienstverlening, onderwijs en gezondheidszorg.
Economische crisis
Sinds de Venezolaanse president Nicolas Maduro in 2013 de macht overnam van Hugo Chávez, wordt het land geplaagd door geweld en sociale onrust. Door het beleid van de socialistische regering Maduro is het land in een economische crisis terecht gekomen. Strikt gecontroleerde prijzen in combinatie met hoge inflatie, hebben geleid tot een ernstig tekort aan basisbenodigdheden als melk, bloem, luiers, toiletpapier en medicijnen. Talloze Venezolanen ontvluchtten sindsdien het land. Al in 2017 waarschuwde de katholieke Kerk in Colombia al dat het land de stroom vluchtelingen uit Venezuela niet meer aankon.
Bron: Katholiek Nieuwsblad/CNA