fbpx

Christenen in Nepal gearresteerd voor ‘gedwongen bekering’

dinsdag, 06 november 2018
Nieuws
Vier christelijke vrouwen zijn in Nepal gearresteerd voor hun poging enkele Dalits en nomaden tot het christendom te bekeren.

De arrestatie vond plaats op 4 november in het Butawal-gebied, nabij de hoofdstad Kathmandu. Van de gearresteerden hebben er twee de Japanse nationaliteit. Volgens sommige bewoners probeerden ze huis-aan-huis te bekeren, waarbij ze werden gevolgd en gefilmd. De beelden werden aan de politie gegeven, die hen vervolgens arresteerde.

Volgens Sajan K George, voorzitter van de Global Council of Indian Christians (GCIC), is de arrestatie het gevolg van een nieuwe wet die religieuze bekeringen criminaliseert. Volgens George is de wetgeving in tegenspraak met de seculiere en democratische geest van de Nepalese grondwet die in 2015 werd goedgekeurd. “Hoewel de grondwet Nepal definieert als een seculiere en democratische republiek lijkt de definitie van ‘seculier’ het hindoeïsme lijkt te beschermen. Het lijkt erop dat het bestuur erop gebrand is om [de gelovigen] vast te houden en om de verspreiding van het christelijk geloof te stoppen, aangezien de nieuwe grondwet geen prominente plaats geeft aan de hindoe-religie.”

Nepal kende tot 2006 een bloedige burgeroorlog tussen maoïstische rebellen en veiligheidstroepen, die in 2008 leidde tot de afschaffing van de hindoe-monarchie en de creatie van een seculiere democratie. Volgens de volkstelling van 2011 vertegenwoordigen Christenen slechts 1,5% van de totale bevolking (29 miljoen inwoners).

Bron: AsiaNews