fbpx

Christen (24) vermoord die huwelijk en bekering weigerde

vrijdag, 04 december 2020
Nieuws
In Pakistan is een zoektocht aan de gang naar een moslimman die beschuldigd wordt van het doodschieten van een christelijke vrouw die weigerde met hem te trouwen en zich tot de Islam te bekeren. Sonia Bibi (24) werd doodgeschoten bij de bushalte van de Fazaia-kolonie in Rawalpindi, dicht bij de hoofdstad Islamabad.
20201204 Sonia Bibi Pakistan

De politie is op zoek naar Mohammed Shehzad, een moslim, die Bibi naar verluidt meerdere malen in het hoofd schoot. Een mogelijke medeplichtige van de man, bekend als Faizan, is na het incident op maandag 30 november in hechtenis genomen. Faizan zou Sonia op een motor hebben opgepikt en haar hebben meegenomen naar Shehzad, die vervolgens het meisje neerschoot.

Bronnen dicht bij de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) zeggen dat Sonia Bibi en haar familie enkele dagen voor haar dood een huwelijksvoorstel van Shehzad hebben geweigerd. Bibi was als huishoudster de belangrijkste kostwinner van haar familie. Er is bezorgdheid over het welzijn van haar ouders en drie jongere zussen en broertje. Het incident komt te midden van groeiende bezorgdheid over de veiligheid van christelijke en hindoeïstische meisjes in Pakistan, zoals Maira Shahbaz, die doodsbedreigingen heeft ontvangen nadat ze was ontsnapt aan een moslimman die haar dwong met hem te trouwen en zich tot de Islam te bekeren.

Neville Kyrke-Smith, nationaal directeur van Kerk in Nood in het Verenigd Koninkrijk uitte zijn schrik over de moord. “We betuigen ons diepste medeleven met Sonia’s ouders die op tragische wijze hun oudste dochter hebben verloren. De moord op Sonia toont aan dat meisjes en jonge vrouwen – vooral die met een christelijke of andere minderheidsachtergrond – in een situatie verkeren waarin ze onder druk staan om te trouwen en hun geloof op te geven. Er moet dringend actie ondernomen worden om de veiligheid van deze jonge mensen te waarborgen. We roepen de gezagsdragers in Pakistan en onze eigen regering op om nu in actie te komen. Anders zullen er alleen maar meer tragische gevallen zoals deze zijn.”

De in Lahore gevestigde mensenrechtenactivist Sajid Christopher van Human Friends Organisation, een organisatie die in Pakistan opkomt voor godsdienstvrijheid, zei tegen Kerk in Nood: “De moord op Sonia Bibi is een vreselijke en gruwelijke daad. Ze werd gedood omdat ze het aanbod afwees om zich te bekeren en te trouwen. Ik veroordeel deze daad met klem. Mijn diepste medeleven met de familie van dit onschuldige slachtoffer.”