fbpx

Christelijke en Islamitische artiesten treden op voor herstel kathedraal

woensdag, 03 april 2019
Nieuws
Christelijke en Islamitische muzikanten, zangers, acteurs en beroemdheden uit de film- en muziekindustrie treden om de ramen van de Kathedraal van Karachi te herstellen.
PAKISTAN_-_0401_-_Vetrate_1

Door Kamran Chaudhry

Volgens priester Mario Rodrigues, rector van de Kathedraal van St. Patrick in Karachi, treden meer dan 50 sterren op tijdens het Shamrock Voedsel en Musical Festival van 26 tot 28 april 2019. Het festival vindt plaats op de binnenplaats van de kathedraal. Het wordt georganiseerd om fondsen te werven voor de restauratie van de 53 gebrandschilderde ramen.

"In het verleden werd de kerk beschadigd door explosies in en rondom de kerk", vertelt de priester aan AsiaNews. "In de kuststad is de temperatuur bovendien 5 tot 8 graden hoger dan in het binnenland. Daaradoor zijn veel stukken van de glas-in-loodramen gevallen." Het gebouw in gotische stijl leed in 1987 schade door de eerste bomaanslagen in Karachi. Toen ontploften twee auto’s in de buurt van de kathedraal. In 1998 zorgden granaatscherven van een bomexplosie voor butsen op de muren, gaten in de ruiten en scheuren in het 21 meter hoge plafond.

Tijdens een ontmoeting met de kunstenaars vorige week, riep Kardinaal Joseph Coutts, aartsbisschop van Karachi, mensen op om het Voedsel en Musical Festival op de Facebook-pagina te "liken". "Ik dank degenen die hebben aangeboden om edelmoedig te werken aan het herstel van de kathedraal. We moeten niet alleen voor het gebouw werken, maar ook voor de nationale eensgezindheid. Het gaat vooral om Pakistan. "

Imran Momina, alias Emu, een muziekproducent en lid van de band Fuzön, zei dat de ontmoeting met de kardinaal vreugdevol was. "Muzikanten met verschillende religieuze achtergronden leven al heel lang samen in de havenstad. We proberen meer gelijkgestemde mensen bij dit liefdadigheidsproject te betrekken." Emu, zelf moslim, verdient gewoonlijk ongeveer € 7500 per optreden. Bij deze gelegenheid zal hij gratis optreden om fondsen te werven. "Mijn ouders hebben me geleerd om van iedereen te houden, ik vertegenwoordig geen enkele geloofsovertuiging."

Ahmed Shah, president van de Karachi Kunst Raad, beloofde de zaak van de kathedraal te bepleiten bij de federale en provinciale overheden, om ervoor te zorgen dat er op tijd voldoende geld voor het project beschikbaar komt. Volgens Zoe Viccaji van Coke Studio, geboren uit een christelijke moeder en Parsi-vader, zal elke artiest 30 tot 60 minuten optreden. "We zullen al onze energie er in steken, er is tenminste een begin om de prachtige ramen te behouden." 

Bron: AsiaNews