“Broer Misbah (17) gearresteerd zodat zij Moslim moet trouwen”

dinsdag, 26 oktober 2021
Nieuws
Al meer dan een maand leeft de christelijke Misbah Imdad (17) uit Pakistan ondergedoken met haar familie. Het gezin verblijft op in provisorische schuilplaatsen om te ontsnappen aan een moslim die haar tegen haar wens wil trouwen. Om haar te chanteren heeft hij Shahnawaz Masih, de broer van het meisje, in de gevangenis weten te krijgen op grond van valse beschuldigingen.
PAKISTAN_-_diritti_umani

Plaatselijke bronnen maken melding van herhaalde bedreigingen van de man, Muhammad Saqib, aan het adres van haar vader. Na haar weigering hem te trouwen, klaagde hij Misbah’s broer, Shahnawaz Masih, aan voor het stelen van geld en het kidnappen van zijn dochter. Ondanks een gebrek aan bewijs voor de verzonnen aanklachten, heeft de politie Shahnawaz in hechtenis genomen.

Vanuit haar schuilplaats bevestigt Misbah de extreme moeilijkheden waarin de familie zich bevindt: “De kleine kinderen van mijn broer zijn nu hier bij mij, maar we kunnen hen niet voeden omdat we verborgen moeten blijven om aan Saqib te ontsnappen.” Vader Imdad vraagt om hulp om zijn zoon vrij te pleiten van de valse beschuldigingen en het gezin haar vrijheid terug te geven.

De Pakistaanse wet staat huwelijken van minderjarigen zonder uitdrukkelijke toestemming niet toe. In de praktijk worden christenen echter zelden beschermd tegen deze praktijken. De christelijke activist Baba Intazar Gill zegt dat de vrijlating van de 24-jarige Shahnawaz een kwestie van uren zou moeten zijn na betaling van een borgtocht, maar er is nog geen officiële aankondiging.

Het verhaal van Misbah is geen alleenstaand geval. Volgens de in Lahore gevestigde Centre for Social Justice (CSJ) zijn medio oktober van dit jaar ten minste 36 jongeren onder de 18 jaar ontvoerd en onder dwang tot de Islam bekeerd. Van hen zijn 21 Christen en 15 Hindoe. Bovendien is het aantal gevallen van gedwongen bekeringen vorig jaar met 177% gestegen.

Tegen het fenomeen van ontvoeringen voor gedwongen huwelijken probeerde ook het Pakistaanse parlement in te grijpen middels een wet die in mei 2019 in de Senaat werd besproken en goedgekeurd, maar nooit in de praktijk werd toegepast. Leden van de Assemblee en de regering, verbonden aan het ministerie van Religieuze Zaken, waren namelijk tegen de wet omdat deze “in strijd is met de sharia en de Islam.”

Kerk in Nood voert momenteel een campagne om met bedreigde en ontvoerde christelijke meisjes in Pakistan en hun families te helpen. Met uw hulp kan de katholiek Kerk in Pakistan hen juridische bijstand, ‘safe houses’ en cursussen bieden om hen weerbaarder te maken. Helpt u mee? Kijk hoe op deze actiesite.

Bron: AsiaNews