De bisschoppen van Venezuela sporen Maduro aan om te luisteren naar de roep van het volk. Zij benadrukken dat de humanitaire hulp een reactie is op een "ernstige crisis" en dat deze niet politiek gemotiveerd is. Volgens mgr. Felipe González, de apostolische vicaris van Caroni, vonden bij de grens met Brazilië gevechten plaats waarbij 16 mensen gewond zijn geraakt en een vrouw is gedood. In een verklaring stellen de Venezolaanse bisschoppen dat "het regime de plicht heeft om aan de behoeften van de bevolking te voldoen en daarom de toegang tot en de verspreiding van humanitaire hulp te faciliteren en elke vorm van repressief geweld te voorkomen."
De bisschoppen noemden ook het pastorale en sociale werk dat de Kerk via Caritas verricht. "Deze hulp bestaat feitelijk uit voedselpakketten, supplementen voor ondervoede kinderen en ouderen en medische benodigdheden, voornamelijk therapeutisch." Volgens onderzoek van Médicos para la Salud hebben openbare ziekenhuizen in het land de afgelopen drie jaar te kampen gehad met een tekort aan 90 procent van de benodigde medische voorzieningen.
Maduro werd op 10 januari beëdigd voor een tweede termijn als president, na het winnen van een omstreden verkiezing waarbij oppositiekandidaten werden tegengewerkt of in de gevangenis zaten. Daarop verklaarde het hoofd van het nationale parlement, Juan Guaidò, zich op 23 januari interim-president. Hij beloofde een overgangsregering en vrije verkiezingen. De Verenigde Staten en diverse Europese en Zuid-Amerikaanse landen erkennen Maduro niet langer als president van Venezuela.
Bronnen: KNA, Kerk in Nood