fbpx

Beschuldiging blasfemie leidt tot grootschalig geweld

donderdag, 28 februari 2019
Nieuws
Vier christelijke vrouwen uit Karachi, Pakistan, werden op 19 februari valselijk beschuldigd van godslastering, waarna een menigte woedende moslims de merendeels christelijke wijk aanviel.

Het incident begon in januari 2019 toen de christelijke huisbaas Amjad Dildar een moslim echtpaar, Fayaz en Samina Riaz, vroeg hun huurhuis in de wijk Farooq-e-Azam te ontruimen. Volgens lokale christenen had het echtpaar meermalen "problemen veroorzaakt bij de christelijke families in de gemeenschap."

Op dinsdag 19 februari beschuldigde Samina Riaz vier christelijke vrouwen, waaronder drie dochters van haar huisbaas, van het ontheiligen van een Koran. Volgens Aslam Masih, een plaatselijke ooggetuige, beweerde Samina Riaz dat Sunaina Amjad (22), Sophia Amjad (18), Soneha Amjad (14) en Sophia Qamar (30) een gestolen Heilige Koran hadden ontheiligd door deze onder te dompelen in een bak met vies water.

Aanval op huizen en kerk
Terwijl het nieuws over de beschuldiging zich verspreidde, verzamelde een menigte woedende moslims zich in Farooq-e-Azam. De meute viel christelijke eigendommen aan, waaronder het huis van Amjad Dildar en een nabijgelegen kerk, en doodde huisdieren en vee. Ongeveer 200 christelijke families uit Farooq-e-Azam ontvluchtten daarop hun huizen. De lokale politie heeft de controle over de buurt herwonnen. Een deel van de meute weigert echter nog steeds de opening van de kerken.

Onderzoek
"Nadat de politie onderzoek deed, werd duidelijk dat Samina Riaz een exemplaar van de koran leende van Khalid Khan, een winkelier in de buurt," vertelde Masih aan ICC. "Toen ze thuis kwam, gooide ze het in een teil in de badkamer. Ze beschuldigde de christelijke vrouwen doelbewust van het ontheiligen van het heilige boek van de Islam.” Samina Riaz heeft toegegeven het incident te hebben georkestreerd. De vrouw en haar man Fayaz zijn beiden gearresteerd.

Bron: International Christian Concern