fbpx

Asia Bibi vliegt naar vrijheid

donderdag, 09 mei 2019
Nieuws
Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse zaken van Pakistan bevestigde donderdag in een persconferentie (Bron: Website Radio Pakistan) het vertrek van Asia Bibi naar Canada.

De woordvoerder reageerde op een vraag en bevestigde het vertrek van Asia Bibi naar Canada, hij zei dat ze een vrije burger is en dat ze het land uit eigen vrije wil heeft verlaten.

Asia Bibi’s vlucht naar Canada is begroet als "het nieuws waar we allemaal op hadden gehoopt en voor hebben gebeden", aldus priester Emmanuel ‘Mani’ Yousaf, nationaal directeur van de Pakistaanse katholieke commissie voor gerechtigheid en vrede, in een interview met Kerk in Nood. “Al bijna tien jaar is dit de dag waarop wij allemaal hebben gewacht dat het gezin eindelijk herenigd kan worden.”

Neville Kyrke-Smith, Directeur van Kerk in Nood Engeland, zei: "Dank aan zoveel mensen die hebben gebeden en campagne hebben gevoerd voor de vrijlating van Asia Bibi.’’

"Vandaag is een dag van vreugde."

“Dank aan allen voor alle hulp van Kerk in Nood en iedereen die heeft opgeroepen tot gerechtigheid voor Azië Bibi.” Priester Yousaf zei: "Er zijn vele mensen die onze felicitaties verdienen voor alles wat ze hebben gedaan voor Asia in haar strijd om haar vrijheid te herwinnen.”

De reacties komen temidden van het laatste nieuws dat de christelijke vrouw, die eerder in de dodencel zat wegens godslastering, eindelijk haar geboorteland Pakistan heeft verlaten en naar Canada is gereisd, waar haar twee dochters, Eisham en Esha, nu wonen.

Priester Yousaf zei: "Wij danken God dat het gezin nu eindelijk herenigd wordt. We bidden God dat ze een betere toekomst zullen hebben en bijna 10 jaar van lijden achter zich kunnen laten. We danken God dat gerechtigheid de overhand heeft gehad."

Asia Bibi werd in 2009 beschuldigd van godslastering, een misdaad die bestraft kan worden met de dood. Afgelopen oktober heeft het Hooggerechtshof van Pakistan haar vrijgesproken en haar beslissing bevestigd in een hoorzitting in januari, maar het was haar tot nu toe niet toegestaan ​​om haar wens te volgen en het land te verlaten.

De heer Kyrke-Smith zei: "Bij Kerk in Nood hadden we het voorrecht om vorig jaar een aantal van de familieleden van Asia Bibi in het Verenigd Koninkrijk te mogen verwelkomen. We zijn er zeker van dat hun voordrachten een extra impuls hebben gegeven aan het vinden van een oplossing voor Asia die bijna 10 jaar onrechtmatig gevangen heeft gezeten."

Hij voegde eraan toe: “Vandaag is echter ook een dag getint met grote droefheid – als we ons die anderen herinneren die nog steeds gevangen zitten of onterecht worden beschuldigd onder de blasfemiewetten, evenals diegenen die zoveel hebben opgeofferd voor Asia Bibi, in het bijzonder de politici Salman Taseer en Shahbaz Bhatti, die hun leven verloren in het nastreven van vrijheid voor Asia.

Het aantal Christelijke slachtoffers van de blasfemiewet is nu 224. Het totale aantal Christenen in een blasfemieproces is 25. Kyrke–Smith: "Onze gebeden en ons werk zullen iedereen blijven helpen die ten onrechte wordt beschuldigd door radicale fundamentalisten en die hun Christelijk geloof niet vrijelijk kunnen uitoefenen."

Bronnen: Radio Pakistan, ACN (John Pontifex)