Angst onder religieuzen Haïti: “Wie is de volgende?”

vrijdag, 16 april 2021
Nieuws
Na de ontvoering van een groep priesters en religieuzen op Haïti, afgelopen zondag, zijn andere katholieke geestelijken nu bang om zelf slachtoffer te worden. Volgens een lokale bisschop valt betrokkenheid van politici niet uit te sluiten.
Catechism and formation sessions, parish of Saint Gérard, 2015

De angst onder priesters en religieuzen in Haïti is groot, erkent mgr. Jean Désinord van het bisdom Hinche tegenover Kerk in Nood (ACN). “We vragen ons af wie de volgende zal zijn? Zal ik het zijn of een broederpriester? De priesters en religieuzen lopen echt gevaar op een psychose. We leven in voortdurende angst”, verklaart de bisschop. Zelf zijn de bisschoppen niet specifiek bedreigd. Maar het aantal gevallen van ontvoering van geestelijken en religieuzen is de laatste tijd toegenomen. “Vorig jaar werden een priester en een religieuze zuster ontvoerd. God zij dank werden ze later beiden vrijgelaten”, vertelt de bisschop. “Maar er is geen snelle of gemakkelijke oplossing voor het probleem van dergelijke moedwillige ontvoeringen. De Kerk kan alleen maar een beroep doen op onze politieke leiders om recht en orde te garanderen.”

Priesters, zusters en leken ontvoerd
Zondag werden vijf priesters, twee religieuze zusters en drie andere personen ontvoerd in de stad Croix-des-Bouquets, dicht bij de hoofdstad Port-au-Prince. In Haïti, het armste land van het Amerikaanse continent, is de veiligheidssituatie al jaren aan het verslechteren. Bendecriminaliteit en ontvoeringen zijn aan de orde van de dag. Daarnaast zijn er grote politieke spanningen tussen de regering en de oppositie, en in februari waarschuwden de katholieke bisschoppen van Haïti voor het gevaar van een “sociale explosie” in het land. Het is waarschijnlijk dat de recente ontvoeringen gewoon deel uitmaakten van de algemene wetteloosheid en banditisme die zo wijdverbreid is in Haïti. “Het is gewoon een makkelijke manier om aan geld te komen”, legt de bisschop uit.

Politieke motieven?
Toch sluit hij niet uit dat er naast de criminele motieven van de ontvoerders ook een politiek element meespeelt. “Het is mogelijk dat de Kerk het doelwit is van sommige politici vanwege haar kritiek op de huidige situatie. De Kerk in Haïti heeft een profetische missie. Ze moet de verschrikkelijke omstandigheden aan de kaak stellen. En dus is het heel goed mogelijk dat zij een doorn in het oog is van sommige van deze politici. We kunnen het niet zeker weten”, aldus bisschop Désinord. “Maar iedereen weet dat onze politici gebruik maken van criminele bendes om bepaalde gebieden te controleren. De grens tussen georganiseerde misdaad en politiek is vrij onduidelijk.”

Paus Franciscus
Bisschop Désinord was dankbaar voor de oproep die paus Franciscus op Paaszondag deed. In zijn toespraak herinnerde de paus aan de precaire veiligheidssituatie op het eiland en drukte hij zijn verbondenheid met de bevolking uit. “We waren echt verrast dat de Heilige Vader tijdens zijn Urbi et Orbi zoveel tijd aan ons besteedde en Haïti zo uitvoerig noemde. Het is voor ons een bemoediging te weten dat de paus zo dicht bij ons volk staat.” Hij hoopt dat de oproep van de paus ook de oren van de politieke leiders van Haïti zal bereiken. “In ieder geval kunnen ze een toespraak die in de hele wereld wordt beluisterd niet negeren.”

Bisschop Jean deed ook een beroep op de weldoeners van Kerk in Nood om het Haïtiaanse volk te blijven bijstaan. “Dank u voor uw nabijheid en uw vrijgevigheid. Kerk in Nood staat ons bij op dit moeilijke moment in onze geschiedenis. Blijf Kerk in Nood alstublieft steunen en toon ons op deze manier uw christelijke solidariteit." Bisschop Jean riep ook op tot gebed voor de bisschoppen van Haïti, die de komende dagen in de hoofdstad Port-au-Prince bijeen zullen komen.

Kerk in Nood steunt de strijdbare Kerk in Haïti al jaren in haar pastorale en humanitaire missie. Alleen al in 2020 steunden donateurs van de liefdadigheidsinstelling meer dan 30 verschillende projecten voor een bedrag van meer dan 550.000 euro. Dankzij deze vrijgevigheid kon steun worden geboden bij de aankoop en het onderhoud van voertuigen voor pastoraal vervoer, noodhulp vanwege corona, Misintenties voor arme priesters, en voorlichtingsprogramma's voor leken, catechisten en seminaristen.