fbpx

1.000 bange en dakloze christenen gedwongen buiten te slapen

maandag, 21 augustus 2023
Nieuws
Bijna 1.000 in paniek geraakte christenen uit de Pakistaanse stad Jaranwala brachten vorige week de nacht door in suikerrietvelden nadat ze ternauwernood ontsnapt waren aan een meute. Fanatieke moslims maakten jacht op hen na een vermeend geval van blasfemie. Ook de huizen van christenen waren doelwit. Sommigen zijn in brand gestoken, de meesten geplunderd en vernield.
ACN-20230821 Pakistan vluchtelingen veld

Bronnen dicht bij de katholieke liefdadigheidsinstelling Kerk in Nood (ACN) namen na afloop van de geweldsgolf de schade op. Zowel op het platteland als in de stad Jaranwala waren christelijke huizen doelwit van aanvallen. Volgens een bron die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven, bevestigt dat de schaal van de aanvallen wijst op voorbedachte rade bij de geweldsgolf. Bij zijn eerste onderzoek in Jarawala raadde de politie hem aan om de rozenkrans-sticker van zijn voorruit te verwijderen, omdat hij anders zijn auto vernield of vermist zou kunnen aantreffen. “Toen we door het gebied reisden, konden we zien hoe de huizen van de christenen verspreid waren. Er waren 50 of 60 hier, twee of drie daar en toch is elk christelijk huis doelwit geweest. Er is niets van over.”

Verwoeste huizen en kerken bij terugkeer
Veel van de gevluchte christenen troffen bij hun terugkeer hun huizen verwoest aan. “Veel families brachten de nacht door in suikerrietvelden – tot wel 1.000 mensen. Ze waren op de vlucht geslagen, op zoek naar een plek waar ze konden rusten. Sommigen gingen wanhopig terug naar hun huizen om eten te vinden. Maar toen ze thuiskwamen, vonden ze alles verwoest – niets om op te zitten, niets om uit te drinken, zelfs geen gloeilamp.”

Bij de aanvallen werden kerken van alle denominaties geraakt: “In de kerken die ze hebben aangevallen, is alles vernietigd. Het altaar, de beelden, er is niets meer van over. Wat ze met de beelden van Jezus en Maria hebben gedaan kan ik niet beginnen te beschrijven.”

Rellen uitgelokt
In een brief aan Kerk in Nood (ACN) veroordeelde aartsbisschop Benny Travas het geweld en de late en geringe actie door autoriteiten.  “Opnieuw hebben we dezelfde veroordelingen en bezoeken van politici en andere overheidsfunctionarissen, die hun solidariteit betuigen met de christelijke gemeenschap en die zeggen dat ‘gerechtigheid zal geschieden’, maar in werkelijkheid komt er niets van terecht en wordt alles vergeten.”

Volgens aartsbisschop Travas is het niet de eerste keer dat rellen werden uitgelokt door beschuldigingen van godslastering: “Als hoofd van de katholieke christelijke gemeenschap in Karachi, kan ik gewoon niet begrijpen dat mijn mensen geen respect tonen voor welke religie of welke religieuze boeken dan ook. Wij als christelijke gemeenschap hebben keer op keer onze trouw aan de Pakistaanse natie getoond en toch laten incidenten zoals Jaranwala zien dat we in werkelijkheid tweederangsburgers zijn die naar believen geterroriseerd en bang gemaakt kunnen worden.”

Aartsbisschop Joseph Arshad van Islamabad-Rawalpindi, momenteel voorzitter van de Katholieke Bisschoppenconferentie, beschreef de aanvallen als “een afschuwelijke daad die in strijd is met de essentie van vrede, respect en tolerantie die onze natie nastreeft. Ik doe een dringend beroep op de regering van Punjab om snel, vastberaden en resoluut actie te ondernemen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor deze afschuwelijke daad. De daders moeten worden geïdentificeerd, aangehouden en voor het gerecht gebracht.”

Beloften politici
De (interim) minister van Punjab, Mohsin Naqvi, beloofde donderdag om alle getroffen kerken en huizen binnen een paar dagen te herstellen. Ondertussen zijn er volgens plaatselijke berichten 3000 politieagenten, waaronder elitetroepen, naar het gebied gestuurd. Ook heeft de lokale politie 700 arrestaties verricht. De districtsbestuurders hebben een zevendaags verbod uitgevaardigd op alle vormen van samenkomst, behalve die welke door de regering worden georganiseerd. De regering van Punjab heeft een onderzoek gelast om het incident te onderzoeken, met voorwaarden die zijn opgesteld door interim-premier Anwaarul Haq.