De twee katholieke zusters, Monteiro en Minj, zijn nog steeds aan het bekomen. Op 12 oktober werden ze bij een bushalte door een Hindoe menigte vastgegrepen en naar een politiebureau gemarcheerd in het districtshoofdkwartier van Mau in de Noord-Indiase deelstaat Uttar Pradesh.
Zuster Monteiro, een lid van de Ursuline Franciscaner congregatie, stond net bij een bushalte, samen met haar metgezel zuster Roshi Minj, die haar zieke vader ging bezoeken in de oostelijke Indiase deelstaat Jharkhand, toen het incident zich voordeed. “Toen ik zuster Minj afzette en weer in onze jeep stapte, begon een groep Hindoemannen de chauffeur te mishandelen. Ze probeerden hem uit zijn stoel te trekken. Ik ben nog steeds in shock”, vertelt zuster Monteiro aan Kerk in Nood (ACN). “Ik stapte naar de chauffeur toe om hem te helpen en vroeg de mannen wat ze wilden en waarom ze ons lastig vielen. Toen schreeuwden ze naar ons en beschuldigden ons ervan dat we een Hindoe tot het christendom wilden bekeren.”
Bij bushalte weggetrokken
“Al snel zagen ze zuster Minj, die ook met geweld van de bushalte werd weggetrokken en ze marcheerden ons naar het nabijgelegen politiebureau.” Terwijl ze naar het politiebureau werden gebracht, scandeerde de menigte anti-christelijke slogans. De zusters werden vervolgens gedwongen om meer dan zes uur op het politiebureau te blijven en werden pas ’s avonds, na tussenkomst van hogere ambtenaren, vrijgelaten. Volgens de zusters werden zij niet door de politieagenten lastiggevallen, maar moesten zij blijkbaar wachten vanwege de dreiging van de hindoe-menigte die buiten de wacht hield en actie tegen hen eiste wegens vermeende illegale religieuze bekering. “We hebben niets verkeerds of illegaals gedaan, maar toch werden we in het volle zicht van het publiek met geweld naar het politiebureau gebracht. Het is heel schokkend, en we hadden ons in ons leven nooit zo'n situatie kunnen voorstellen,” aldus zuster Monteiro, die al 21 jaar zuster is en directeur is van een door de Kerk beheerde middelbare school.
"Zullen missie voortzetten"
“Niemand zou een dergelijke behandeling in het openbaar verwachten van mannen die ons omringden alsof we asociale elementen waren,” vertelt zuster Minj op haar beurt aan Kerk in Nood. “Toen ze me dwongen hen te vergezellen, dacht ik dat er iets gebeurd moest zijn met zuster Monteiro, maar toen ik haar bereikte, ontdekte ik dat ze tegen Christenen aan het schreeuwen waren en ons beschuldigden van religieuze bekering. Eén ding is zeker, het leven van christelijke missionarissen, vooral van nonnen met hun religieuze gewoonten, zal in Uttar Pradesh niet meer hetzelfde zijn,” zei zuster Minj, die een opgeleide verpleegster is. “Ik ontmoet elke dag verschillende patiënten zonder enige aarzeling, maar de dingen zijn erg veranderd na dit incident. Maar we zullen onze missie voortzetten, ondanks alle uitdagingen en vervolgingen.”
Op dezelfde dag dat de zusters werden aangehouden, arresteerde de politie ook zeven protestanten, waaronder drie vrouwen, waarvan de gebedsbijeenkomst werd bestempeld als een ceremonie voor illegale religieuze bekeringen. Het is waarschijnlijk, dat de Hindoe menigte aanvankelijk vermoedde dat de zusters mensen afzetten op dezelfde bijeenkomst.
Hindoe-nationalisten aan de macht
Uttar Pradesh, de dichtstbevolkte deelstaat van India, heeft in februari van dit jaar religieuze bekeringen verboden. De wet voorziet in een gevangenisstraf tot 10 jaar voor religieuze bekering door middel van verlokking, geweld, dwang, fraude en andere illegale middelen. Uttar Pradesh is de laatste van acht deelstaten in India waar dergelijke wetten zijn aangenomen om bekeringen te reguleren. Kerkleiders trekken de wettigheid ervan in twijfel en beschuldigen deze ervan dat zij in strijd zijn met de Indiase grondwet. Die staat burgers toe om de godsdienst van hun keuze te volgen en geeft ook de vrijheid deze uit te dragen. Christenen maken slechts 0,18 procent uit van de 200 miljoen inwoners tellende deelstaat. Uttar Pradesh wordt momenteel geregeerd door de hindoeïstische asceet Yogi Adityanath, een lid van de hindoe-nationalistische Bharatiya Janata Partij (BJP). Sinds Adityanath de macht overnam, in maart 2017, heeft Uttar Pradesh 384 incidenten geregistreerd van aanvallen op minderheids-christenen. Moslims worden geconfronteerd met soortgelijke aanvallen van invloedrijke radicale hindoegroepen die de stilzwijgende steun hebben van overheidsinstanties.