Zusters Nicaragua uit onderwijscentrum gezet

vrijdag, 02 juni 2023
Nieuws
In Nicaragua heeft de politie een technisch onderwijscentrum bezet dat door zusters werd geleid. De buitenlandse zusters van de Congregatie Dochters van Santa Luisa de Marillac moeten het land verlaten. De lokale zusters zijn onder huisarrest geplaatst.
20230602 Santa Luisa de Marillac Technical Institute in Yalí Jinotega

De zusters hadden onlangs de dertigste verjaardag gevierd van de oprichting van het Technisch Instituut Santa Luisa de Marillac en de administratie van het centrum San Sebastián de Yalí, beiden in Yalí. Het incident is in lijn met eerdere pogingen van de Nicaraguaanse president Daniel Ortega om de mond te snoeren van katholieke Kerk, die kritisch is op de dictatuur.

De politie, in dienst van de dictatuur, bestormde de faciliteiten van de katholieke school Santa Luisa de Marillac, onder het voorwendsel van “controle van documenten”, dit alles in het kader van de beschuldiging van het regime aan het adres van de katholieke Kerk dat zij “een netwerk voor het witwassen van geld” zou herbergen. Welke rol de school daarin speelde en welke documenten gezocht de politie zocht, werd echter niet uitgelegd.

Tijdens de viering van het Pinksterfeest op 28 mei riep aartsbisschop Leopoldo Brenes van Managua nog op om “niet bang te zijn” in moeilijke situaties. De kardinaal maakte van de gelegenheid gebruik om de mensen uit te nodigen de hoop te beleven die de komst van de Heilige Geest brengt in moeilijke situaties. In zijn boodschap, die volgde op de gevangenneming van drie priesters, stelde de aartsbisschop dat “de Kerk in handen is van de Heilige Geest.”

De aartsbisschop van Managua spoorde de gelovigen en alle parochianen aan om zich niet te laten beïnvloeden door verkeerde informatie. “Ik verzoek u dringend uw kalmte niet te verliezen en niet te luisteren naar zoveel nieuws, zoveel publicaties die overdrijven, die beweren betrouwbare bronnen te zijn en dat niet zijn. Laten we dus kalm blijven. Zonder twijfel is de Heilige Geest degene die deze kerk leidt”, zei hij aan het einde van de eucharistieviering in de kathedraal van Managua.

Kerk in Nood (ACN) steunt de Kerk in Nicaragua financieel en met gebed. Klik hier voor onze speciale actiesite en ontvang het gebed dat de bisschoppen in Nicaragua hebben verspreid, bekijk de korte film en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Bron: Fides