Zusters blijven om te zorgen: “Mobiel aan bij getijdengebed”

maandag, 07 maart 2022
Nieuws
Ondanks het risico om in de oorlogsgebieden te blijven, blijven religieuze gemeenschappen in Oekraïne achter om de mensen te dienen. Magda Kaczmarek, projectmanager van Kerk in Nood (ACN) voor Oekraïne, staat in nauw contact met diverse zusterordes in het oorlogsgebied.
Religious sisters in Shelter during the war in Ukraine 2022

Geef aan mensen in Oekraïne via de actiepagina van Kerk in Nood

“De zusters zijn vol angst en bezorgdheid, maar ze voelen zich ook gesteund door gebed en door een wereldwijde golf van solidariteit”, meldt Kaczmarek. Ze vertelt ontroerd over een gesprek met een zuster uit een klooster in Noord-Oekraïne. Om veiligheidsredenen kunnen noch de naam van de zuster, noch de locatie worden onthuld. Berichten in de media bevestigen echter dat er hevig wordt gevochten in deze stad. Verscheidene malen hebben de zusters ‘s nachts hun toevlucht moeten zoeken in de kelder; zij slapen daarom in hun habijten en sluiers, zodat zij op elk moment uit hun kamers kunnen vluchten. ‘s Nachts is het hele klooster in duisternis gehuld, om geen aanvallen uit te lokken.

Mobiele telefoon bij getijdengebed
Sinds het begin van dit conflict hebben de zusters zoveel mogelijk geprobeerd hun kloosterleven voort te zetten. De mobiele telefoon is echter een constante metgezel wanneer ze de getijden bidden, meldt Kaczmarek: “Op deze manier kunnen ze altijd een vroege waarschuwing krijgen wanneer er weer een aanval begint.”

Door de hevige gevechten is zelfs hun kloosterkelder echter niet langer veilig. Daarom schuilen de zusters sinds kort ‘s nachts in een schuilkelder. In de buurt van het klooster zijn al verschillende bommen geland, waarbij een jong gezin om het leven kwam, meldt Magda Kaczmarek. “De zusters herbergen nu drie gezinnen in het klooster, die erg voor hun leven vreesden.”

Zorg voor gezinnen sinds 2014
Voor de zusters is dat geen nieuwe taak. Al lang voor de aanval van de Russische troepen eind februari kwamen veel mensen hun hulp zoeken, waaronder gezinnen die getroffen waren door de oorlog die in 2014 begon. Ze boden geestelijke zorg aan de gewonden en hun families: een missie die toen even belangrijk was als nu. Voor de lokale bevolking zijn de zusters een teken van hoop en van leiding. Veel buren zeggen: “Wij blijven zolang de zusters blijven. Als zij gaan, gaan wij ook.”

Ondanks de sombere situatie zijn er kleine lichtpuntjes. “De zusters krijgen van over de hele wereld bericht dat mensen aan hen denken en voor hen bidden. Ook de vrienden en buren van het klooster betonen hen grote solidariteit, hoewel deze mensen zelf ook in grote nood verkeren”, meldt de projectleider van Kerk in Nood. De zusters zeggen dat de psalmen heel echt voor hen zijn geworden, meldt Kaczmarek. “Ze vragen om bescherming tegen de gevaren van de oorlog, en de belofte van Gods aanwezigheid geeft hen kracht.”

Geef aan mensen in Oekraïne via de actiepagina van Kerk in Nood

Wereldwijd gebed door contemplatieve ordes
Kerk in Nood heeft geholpen met de financiering van de bouw van dit klooster en draagt al vele jaren bij aan de kosten van levensonderhoud van de zusters. Zij danken Kerk in Nood voor de solidariteit en nabijheid. De stichting heeft contemplatieve ordes over de hele wereld opgeroepen om te bidden voor Oekraïne. Te midden van de verschrikkelijke angst en gevechten in het land, is dit een vorm van steun die niet onopgemerkt blijft, meldt Kaczmarek na haar gesprekken met de nonnen: “Ze voelen dat ze deel uitmaken van de Kerk en dat veel mensen met hen zijn.”

Meehelpen?
Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Kerk in Nood internationaal een pakket van een miljoen euro noodhulp goedgekeurd. Het pakket wordt gebruikt om priesters en religieuzen te helpen die werken in parochies, weeshuizen en bejaardentehuizen, en allen die in het hele land vluchtelingen helpen. Helpt u mee? Geef uw donatie via onze actiesite voor Oekraïne en help mensen in Oekraïne nu zij de steun van de Kerk het meest nodig hebben!