fbpx

Zuster vermoord bij aanslag in DR Congo

maandag, 24 oktober 2022
Nieuws
Bij een terroristische aanslag in het oosten van DR Congo zijn twee doden gevallen en is een ziekenhuis in het dorp Maboya verwoest. Onder de slachtoffers is zuster Marie-Sylvie Kavuke Vakatsuraki, die als arts in het ziekenhuis werkte en nachtdienst had. Ze werd levend verbrand. Ook zijn er veel vermisten, die mogelijk door de jihadisten zijn ontvoerd.
Armed men attacked the hospital of Maboya, in the east of the Dem. Rep. Congo in October 2022

In gesprek met Kerk in Nood (ACN) beschrijft pater Marcelo Oliveira, hoofd van de Comboni Missionarissen in de DR Congo, de terreur van die nacht. “De ADF-rebellen vielen het dorp aan, en richtten zich op het ziekenhuis. Ze plunderden alles wat ze konden vinden, namen medicijnen mee en staken uiteindelijk het gebouw in brand. Een non, die ook dokter is en nachtdienst had, werd levend verbrand, samen met een patiënt.”

“Zodra zuster Marie-Sylvie besefte dat ze werden aangevallen, belde ze de plaatselijke parochie zodat de priesters en religieuzen konden vluchten. Anders had de situatie nog tragischer kunnen zijn. Toen het ziekenhuis eenmaal verwoest was, gingen de rebellen verder en staken een ander ziekenhuis in de buurt in brand. Dit alles gebeurde in het dorp Maboya, dat ongeveer 20 kilometer van de stad Butembo en 30 kilometer van de stad Beni ligt”, legt pater Marcelo uit aan Kerk in Nood.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de Allied Democratic Forces (ADF), een Oegandese jihadistische groepering die ook bekend staat als Islamitische Staat – Provincie Centraal-Afrika (ISCAP).

Naast de twee slachtoffers zijn er ook nog veel mensen vermist die waarschijnlijk door de jihadisten zijn meegenomen om de geroofde goederen te vervoeren. “Verschillende mensen zijn verdwenen, mogelijk meegenomen om de medicijnen en al het andere dat ze uit de ziekenhuizen, een paar apotheken en enkele winkels hebben geplunderd te dragen”, legt de Portugese priester uit.

Bisschop Melchizedec Sikuli Paluku van het lokale bisdom Butembo-Beni drukt in een verklaring aan Kerk in Nood zijn diepe ontsteltenis uit over het trieste nieuws. “Er zijn geen woorden voor, zo gruwelijk is het dat het alle tolereerbare grenzen te boven gaat”, schrijft de bisschop.

“Iedereen probeert te ontsnappen”
Pater Marcelo Oliveira zegt dat er in de Democratische Republiek Congo een echte oorlog woedt die door de wereld wordt genegeerd en die grote angst veroorzaakt onder de bevolking. “De terreur gaat door. De mensen zijn bang, iedereen probeert te ontsnappen. Dit is een verborgen oorlog, stil – of verzwegen – zodat niemand iets doet en de bevolking blijft lijden”, zegt de Comboni-missionaris. Het extreme geweld wordt volgens hem veroorzaakt door de grote rijkdom in de bodem van dit Afrikaanse land, die jarenlang letterlijk is geplunderd. “Er staan veel belangen op het spel, gezien de rijkdommen in dit deel van het land.”

De Comboni-priester beschreef de situatie eerder in juli van dit jaar, toen paus Franciscus het land zou bezoeken, als volgt: “Het probleem van het gebrek aan veiligheid is ernstig, in de steden, maar vooral in het oosten van het land. Daar zijn veel stammenconflicten en grote belangen vanwege mineralen, en veel gewapende aanvallen”, zei de missionaris toen, verwijzend naar rijkdommen als goud, diamanten, kobalt en coltan, belangrijke grondstoffen voor de computer- en smartphone-industrie. Het bezoek van de paus werd om gezondheidsredenen uitgesteld.