Zuid-Soedan: “Paus dankbaar voor brengen hoop”

donderdag, 02 februari 2023
Nieuws
Zuster Beta Almendra, een Portugese Comboni missionaris in Wau, Zuid-Soedan, kan haar opwinding over het bezoek van paus Franciscus, dat aanstaande vrijdag 3 februari begint, nauwelijks verbergen.
Sister Beta Almendra preparing to welcome the Pope

In een bericht aan Kerk in Nood vertelt ze dat ze onderweg is om de 800 km tussen Wau en de hoofdstad Juba af te leggen. Gelukkig, zegt ze, is het droogseizoen, wat de zaken vergemakkelijkt, omdat de onverharde wegen gemakkelijker te berijden zullen zijn. “We zijn op weg naar Juba. We zijn zo blij dat we ons voorbereiden op de komst van de paus. We reizen in een konvooi, en het duurt twee dagen om Juba te bereiken. We zijn goed voorbereid”, zegt ze.

Dit bezoek is een mijlpaal in de geschiedenis van het jongste land ter wereld, een land dat pas in 2011 onafhankelijk werd. Niemand wil achterblijven, legt zuster Beta uit. “Iedereen let goed op het nieuws, de verwachtingen zijn hooggespannen, er is veel vreugde en hoop. Heel veel hoop! Degenen die naar Juba reizen willen deelnemen, ze willen de paus zien en met de andere Christenen bidden, en de achterblijvers zullen het volgen op de radio, of televisie, als ze kunnen. Zij willen niets missen van wat er tijdens deze voor Zuid-Soedan zo belangrijke dagen gebeurt.”

Vrede is nog geen realiteit
Paus Franciscus reist naar Zuid-Sudan met een boodschap van eenheid en vrede, die van vitaal belang is voor een land dat verdeeld is tussen stammen en dat het grootste deel van de afgelopen 50 jaar in oorlog is geweest, inclusief het decennium na de onafhankelijkheid. “In sommige delen van het land wordt nog steeds gevochten. Dat proberen we te bereiken en daarom komt de paus op deze pelgrimstocht, samen met andere christelijke leiders. Zij komen vragen stellen, zij komen de dialoog bevorderen zodat de vrede een concrete realiteit wordt, die stukje bij beetje moet worden gewonnen”, benadrukt de Portugese zuster.

In deze geest voegt zij eraan toe dat als zij het geluk zou hebben met de paus van gedachten te kunnen wisselen, ze hem allereerst zal bedanken. “Dank u dat u naar Zuid-Soedan bent gekomen om deze mensen te bezoeken, om met ons te bidden en ons echte hoop te geven, in naam van de hele Kerk en van de wereld. Het is goed om te weten dat we verenigd zijn, dat we samen staan, en dat dit een synodale Kerk is die samen wandelt, en waar mensen elkaar helpen om hun doelen te bereiken.”

Paus Franciscus is van 3 tot 5 februari in Zuid-Soedan.