fbpx

Zeven hindoes gearresteerd voor aanval op Christenen

vrijdag, 02 oktober 2020
Nieuws
De politie heeft zeven hindoes, die beschouwd worden als de aanstokers voor de moord op een groep christenen, gearresteerd.

Het incident vond plaats in het dorp Bherikudar in de staat Jharkhand. De deelstaat in het oosten van India telt 33 miljoen inwoners van wie naar schatting anderhalf miljoen christenen. Een 60-tal  hindoenationalisten met nauwe banden met de BJP, de hindoenationalistische partij van premier Narendra Modi, drong gewapend met stokken en staven ‘s ochtends het dorp binnen. Christelijke bewoners, die beschuldigd werden van het slachten van koeien, werden mishandeld en vermoord. Voordat zij werden gedood moesten zij de lof van hindoegoden zingen.

Bisschop Vincent Barwa van Cuttack-Bhubaneswar spreekt over een gruwelijke en barbaarse daad. Jharkhand heeft een wet die het slachten van koeien, zoals bekend heilige dieren voor hindoes, verbiedt. Maar ook het bezit, transport en verkoop van rundvlees in welke vorm dan ook zijn er verboden.

Volgens een woordvoerder van politie was er geen enkel bewijs dat de Christenen koeien hadden geslacht of rundvlees hadden verkocht. De Hindoes werden gearresteerd op basis van een strenge wet die wreedheden tegen inheemse stammen en mensen van lage kaste verbiedt. De BJP moest in de staat Jharkhand bij de verkiezingen van 2019 veel terrein prijsgeven. Daardoor kwam een coalitie van seculiere partijen aan de macht. Volgens waarnemers tracht de BJP met dit soort aanvallen tegen Christenen en minderheden te polariseren, om zo het verloren terrein terug te winnen. Mgr. Barwa bestempelt dat optreden als een democratie onwaardig.

Eerder deze maand werd een meer dan 30 meter hoog kruis verwijderd van een heuvel achter een kerk door overheidsambtenaren, ondanks de protesten van de pastoor in het zuiden van India.  Het incident gebeurde op 23 september om zes uur ‘s ochtends in het dorp Gerahalli in de staat Karnataka. Het kruis stond op een heuvel achter de parochiekerk van St. Joseph, ongeveer 65 kilometer van Bangalore. Meer dan 300 politieagenten en ambtenaren kwamen bij elkaar om het reusachtige kruis , evenals 14 kleinere kruizen die werden gebruikt voor de viering van de Kruisweg, te verwijderen. De pastoor van de parochie werd geweigerd om het bevel van de rechtbank voor de sloop te zien. Hij kreeg te horen dat hij niet aanwezig mocht zijn bij het neerhalen van het kruis en ook zijn verzoek om de kruizen “eervol” te verwijderen, werd genegeerd.

Bronnen: Ucanews, Crux, Kerknet