fbpx

Zeker 500 christenen gedood in de deelstaat Benue in 2023

woensdag, 24 januari 2024
Nieuws
Meer dan 400 mensen werden gedood en meer dan 100 anderen werden gewond, verkracht of ontvoerd bij aanvallen op nederzettingen en boerengemeenschappen in slechts één Nigeriaanse deelstaat in 2023, aldus een rapport dat naar Kerk in Nood (ACN) is gestuurd.
Victims after fulani attacks

Het rapport komt een maand na een reeks bloedbaden op kerstavond waarbij honderden doden vielen in de Nigeriaanse deelstaat Plateau. Volgens pr. Remigius Ihiyula, een projectpartner van Kerk in Nood (ACN) die aan het hoofd staat van de Stichting voor Gerechtigheid, Ontwikkeling en Vrede (FJPD) van het bisdom Makurdi, werden er tussen 2 januari en 27 december vorig jaar 119 aanvallen geregistreerd in de staat Benue.

In het rapport dat naar Kerk in Nood (ACN) is gestuurd, worden vooral de vele aanvallen door leden van de etnische Fulani-groep aan de kaak gesteld. Nomadische herders van deze stam trekken steeds verder het zuiden van Nigeria in , op zoek naar betere weidegronden voor hun dieren. Daarbij komen ze vaak in conflict met boerengemeenschappen voor toegang tot land.

“De Middle Belt van Nigeria, waartoe ook de deelstaat Benue behoort, waar het bisdom Makurdi ligt, staat bekend om zijn vruchtbare grond. Het is een strijdtoneel geworden voor deze conflicten. De Fulani komen van ver: vanuit de noordelijke staten Sokoto of Katsina en zelfs landen als Niger. Ze reizen helemaal naar beneden, vermomd als nomaden op zoek naar groen voor hun kudde. Maar ze handelen als jihadisten, om de Islam als ideologie te propageren. Ze zijn bewapend met zware wapens en verdrijven hele dorpen bij verrassingsaanvallen. Ze doden en verstoren economische en sociale activiteiten zonder duidelijke reactie van de Nigeriaanse regering”, legt pater Remigius uit.

Hoewel de onderliggende reden voor de aanvallen te maken heeft met een eeuwenoude spanning tussen nomadische herders en gevestigde boeren, worden de geschillen in deze regio’s van Nigeria verergerd door tribale en religieuze verschillen. De Fulani-herders zijn overwegend moslim, terwijl de gevestigde boerengemeenschappen over het algemeen christelijk zijn. In recente gevallen zijn de aanvallen in andere delen van Nigeria beschreven als selectief gericht op christenen, wat een religieus element in het geweld bevestigt.

“In het verleden ging het conflict over weidegronden nooit gepaard met de moorden en vernielingen van vandaag. Vroeger was het niet de bedoeling om gemeenschappen te bezetten en te verplaatsen zoals nu gebeurt. Er waren ook mechanismen voor vreedzame oplossingen en minnelijke schikkingen, maar die zijn er vandaag de dag niet”, betreurt pater Remigius.

Volgens het rapport zijn bij de 119 aanvallen tenminste 414 christenen gedood in een groot aantal gemeenschappen binnen het bisdom Makurdi en andere delen van de staat Benue. Het betreft echter alleen de slachtoffers die geïdentificeerd en geteld zijn. “In zeker twee gevallen wordt het aantal doden slechts beschreven als ‘tientallen.’ In een ander geval werd ‘gevreesd voor veel doden.’ Dus het volledige aantal dodelijke slachtoffers ligt zeker veel hoger”, aldus pr. Remigius. Nog eens 96 mensen raakten gewond en er waren minstens vier gevallen van verkrachting en 35 ontvoeringen voor losgeld.

Donateurs van Kerk in Nood (ACN) steunen sinds enige tijd het werk van het bisdom Makurdi met intern ontheemden in Guma en Daudu Camp in de staat Benue. Naast pastorale zorg biedt de Kerk traumabegeleiding, studiebeurzen, voedsel en andere vormen van humanitaire hulp.