“Wij zijn priesters, geen terroristen!”

maandag, 04 juli 2022
Nieuws
Enkele honderden priesters (volgens plaatselijke media meer dan 700) uit heel Nigeria kwamen vrijdag samen voor de uitvaart van priester Vitus Borogo die op 25 juni werd vermoord nabij Kaduna. Ook protesteerden zij tegen de wetteloosheid en straffeloosheid bij het geweld tegen priesters in het land.
20220704 Priesters Nigeria protest

In zijn homilie tijdens de uitvaart heeft de aartsbisschop van Kaduna, Mgr. Matthew Man-oso N’dagoso, de toenemende instabiliteit in het land betreurd. Hij benadrukte dat de Nigerianen voortdurend in angst leven om het slachtoffer te worden van gewelddaden, terwijl de federale regering niet in staat lijkt te zijn om de kwestie aan te pakken.

“Wij hebben geen tranen meer in onze ogen, want de bron van onze tranen is opgedroogd door het voortdurende huilen. Wij zijn ook onze stem kwijt, want als je praat, luistert niemand. Huil je, dan hoort niemand je schreeuw, maar wij zullen de hoop niet verliezen. Op een dag zal God onze tranen wegvegen.”

Volgens N’Dagoso worden de Nigerianen in eigen land gevangen gehouden door aanhoudende aanslagen en moorden. De aartsbisschop van Kaduna uitte zijn pijn over het feit dat zijn gemeenschap in een jaar tijd drie priesters heeft begraven die in de handen van bandieten zijn omgekomen. “In mijn 60 jaar hebben we het nog niet zo erg gezien als nu. Zelfs tijdens de burgeroorlog was het niet zo erg als nu. Er is iets mis met het leiderschap van dit land.”

Mgr. Ndagoso deed een beroep op de nationale staatspolitie om de veiligheid van de burgers te garanderen, “want degenen die de plicht hebben om het leven en de eigendommen van de mensen te beschermen, hebben dat niet gedaan.” In zijn homilie refereerde de aartsbisschop ook aan de moord op priester Christopher Odia, parochiepriester van de katholieke kerk St. Michael, een dag na de moord op priester Borogo. Het enige positieve nieuws was de vrijlating op 30 juni van pater Christopher Itopa Onotu, die op 4 juni ontvoerd was.

Kerk in Nood steunt de slachtoffers van extremisme in Afrika met noodhulp, traumazorg en pastorale zorg. Helpt u mee? Doneer dan via onze speciale actiepagina.