Weer priester doodgeschoten in Venezuela

donderdag, 12 juli 2018
Nieuws
Opnieuw is een priester vermoord in Venezuela. Pastoor Irailuis García van de parochie van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima werd dinsdag neergeschoten door indringers die de minibus wilden stelen van het terrein van de pastorie.
20180712-Irailuis-Garcia-Venezuela

Zijn dood werd bevestigd in een communiqué van het bisdom Barquisimeto, in het noordoosten van het land, waarin wordt gevraagd om gebed voor zijn ziel. De extreem ernstige situatie voor priesters in Venezuela blijft een van de grootste zorgen van de pauselijke stichting Kerk in Nood. Door een gebrek aan betrouwbare informatie is het moeilijk om een ​​exact cijfer te geven voor het aantal priesters en religieuzen dat is vermoord sinds het uitbreken van deze verschrikkelijke golf van geweld in Venezuela.

In maart 2017 sprak de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken zijn droefheid uit over de moord op de Colombiaanse pater Diego Bedoya Castrillón, die in Aragua werd vermoord tijdens een aanval op het klooster van de religieuze gemeenschap waar hij verbleef. In 2016 werd pater Darwin Antonio Zambrano Gámez vermoord in een mesaanval in de stad San Cristóbal, in het zuidoosten van het land, tijdens wat vermoedelijk een overval was. In september 2014 werd pater Reinaldo Alfonso Herrera Lures, een legeraalmoezenier van de Venezolaanse strijdkrachten het slachtoffer van een ontvoering en de daaropvolgende moord. Datzelfde jaar stierven twee Salesianen – broeder Luis Heriberto Sánchez en pater Jesús Erasmo Plaza – nadat ze in Valencia, Venezuela waren afgetuigd tijdens een overval op het Don Bosco College.

Bronnen van Kerk in Nood bevestigen dat sinds begin 2017 tenminste drie priesters zijn omgekomen wegens gebrek aan essentiële medische hulp, terwijl nog eens 10 zijn gedwongen om het land te verlaten, omdat ze geen andere mogelijkheid hebben om behandeld te worden voor hun chronische medische aandoeningen, waaronder kanker en diabetes. Kerk in Nood roept dringend op tot gebed en steun voor de Kerk in Venezuela.