fbpx

"Vrijspraak ter dood veroordeelde Asia Bibi dichtbij"

woensdag, 10 oktober 2018
Nieuws
De familie van een christelijke vrouw die in Pakistan een doodvonnis aanvecht, gelooft dat het Hooggerechtshof van het land op het punt staat haar vrijspraak aan te kondigen.

Namens de echtgenoot van Asia, Ashiq Masih, en haar dochter Eisham vertelde pater Emmanuel Yousaf dat het besluit van het Hooggerechtshof binnen een paar dagen bekend kan worden gemaakt: "Hoewel de rechters nog geen uitspraak hebben gedaan, is dit in veel van dit soort zaken in het verleden ook gebeurd – en die zijn steeds positief geëindigd. We zullen een paar dagen moeten wachten, maar we zijn ervan overtuigd dat alles goed zal gaan."

Maandag hoorde het Hooggerechtshof van Pakistan het laatste bezwaar van Asia Bibi, de christelijke moeder die eerder ter dood werd veroordeeld voor blasfemie. Asia Bibi’s laatste hoop ligt bij het Hooggerechtshof. De christelijke moeder van vijf kwijnt al negen jaar weg in eenzame opsluiting in de Multan gevangenis (Punjab), nadat een rechtbank haar ter dood veroordeelde voor godslastering. Familieleden van Bibi namen donderdag nog deel aan een evenement, georganiseerd door Kerk in Nood, aan de universiteit van Lancaster in het Verenigd Koninkrijk. Bibi’s echtgenoot, Ashiq Masih, sprak daar over haar huidige toestand: “Ze is psychologisch, fysiek en geestelijk sterk. Met een zeer sterk geloof is ze klaar en bereid om voor Christus te sterven. Ze zal nooit bekeren tot de Islam.”

‘Profeet Mohammed beledigd’
In Pakistan is het verhaal van de christelijke vrouw vanaf het begin een gevoelig onderwerp geweest. Asia Bibi werd in juni 2009 gearresteerd nadat een aantal landarbeiders haar ervan beschuldigden minachting te tonen voor de profeet Mohammed. Haar enige ‘fout’ was feitelijk water te halen uit dezelfde container die ook door moslimvrouwen werd gebruikt. In november 2010 werd ze veroordeeld tot de dood door ophanging. Sindsdien bevindt ze zich in eenzame opsluiting in de Multan-gevangenis en mag ze drie uur per maand een uur in de open lucht krijgen.

Gezondheidszorg nodig
Sinds haar opsluiting is ze meerdere malen ziek geweest. Haar cipiers, die haar hebben leren kennen, zeggen dat ze geen adequate medische behandeling heeft gekregen. Voorzitter Wilson Chowdhry van British Pakistani Christian Association (BPCA) vertelde donderdag dat Bibi “zelden wordt bezocht door familie, wat mogelijk te wijten is aan een verhoogd veiligheidsrisico.” Volgens Chowdhry lijdt Bibi aan depressie of dementie-achtige symptomen, “wat indruist tegen publieke uitspraken over haar gezondheid en beweringen dat ze goed wordt behandeld.” De voorzitter stelt dan ook dat Bibi na een eventuele vrijlating intensieve counseling en gezondheidszorg nodig heeft.

Splijtzwam in samenleving
De kwestie van haar blasfemie heeft de Pakistaanse samenleving vanaf het begin gepolariseerd. Ook heeft het geleid tot meer geweld, niet alleen tegen Christenen, maar ook tegen Moslims die steun voor haar betuigen. Zo werd Salman Taseer, de gouverneur van Punjab, in 2011 door zijn lijfwacht vermoord omdat hij de blasfemiewet van het land had bekritiseerd en had aangeboden de president van Pakistan te vragen om Bibi gratie te verlenen.

In de loop der jaren werd het beroep van Bibi tegen de gerechtelijke uitspraak meermalen uitgesteld; om veiligheidsredenen en omdat een van de magistraten zich uit de zaak had teruggetrokken. Volgens kardinaal Joseph Coutts verkeert het land in een patstelling. “De regering is niet sterk genoeg om de blasfemiewet te veranderen. Elke poging om de wet te veranderen, loopt via het parlement gaan, waar het botst met extremistische groepen. Zij gebruiken geweld en terrorisme om hun agenda te promoten ten gunste van een fanatieke en kleingeestige Islam en de samenleving te politiseren tegen iedereen die andere meningen uit."

Bron: Asianews