fbpx

Vredesmars in Varanasi tegen gedwongen kerksluitingen

dinsdag, 04 december 2018
Nieuws
Christelijke kerken in de Indiase staat Uttar Pradesh protesteerden zaterdag met een vredesmars in Varanasi tegen de gedwongen sluiting van kerken in en rond de stad.
20181201-Vredesmars-voor-vrijheid-van-godsdienst-Varanasi

In Varanasi, de heilige stad van het hindoeïsme, hebben nationalistische Hindoes diverse kerken gedwongen te sluiten. Het initiatief daartoe werd genomen door brahmanen, Hindoepriesters, die bang zijn dat mensen uit lagere kasten en achtergestelde gemeenschappen zich bekeren tot het Christendom. Nehemiah Christie, een activist bij de Alliance Defending Freedom, een Indiaans christelijk netwerk, noemde de rally succesvol: "Meer dan 1.100 mensen woonden de vredesbijeenkomst op 1 december bij om zich tegen de onderdrukking het uit te spreken.”

Vrijheid van godsdienst
De aanwezigen eisten van de overheid dat de kerkdiensten hervat mogen worden en dat artikel 25 van de grondwet inzake vrijheid van godsdienst wordt gehandhaafd. De bijeenkomst was belangrijk, omdat de premier van Uttar Pradesh, de goeroe Yogi Adityanath, notoir negatieve opvattingen uit over christenen en andere religieuze minderheden. In het verleden uitte hij kritiek op Moeder Teresa. In november besloot hij om moslims te verbieden om te bidden in de Taj Mahal-moskee.

Heilige stad Varanasi
Varanasi "is de spirituele en religieuze hoofdstad van India," aldus David, een predikant. "De meeste vervolgingen hebben plaatsgevonden in het district Varanasi. In de stad zelf werd een van de zeer oude methodistische kerken aangevallen door rechtse Hindoes.” Volgens de geestelijke worden de kerken aangevallen omdat brahmanen uit de hogere kasten bang zijn dat lagere kasten en andere achtergestelde gemeenschappen zich bekeren. Ze beschouwen het als een bedreiging, omdat ze niet langer voordeel kunnen hebben van [hun macht over] deze gemeenschappen.”

Volgens christelijke ngo’s die vervolging van Christenen volgen, heeft Uttar Pradesh het grootste aantal geregistreerde incidenten van alle staten in India; 48 van de in totaal 95 in de laatste drie maanden. De afgelopen drie jaar is het aantal haatmisdrijven in de naam van religie tegen minderheden en Dalits in India flink toegenomen.

Bron: AsiaNews