VN steunen Marshallplan voor Irak

maandag, 05 maart 2018
Nieuws
Het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties steunt de heropbouw van woningen in de Ninevevallei in Irak.
ACN-20180227-68477-UN-conference-Iraq

De VN hebben hun morele en financiële steun toegezegd aan het zogenaamde Marshallplan van de katholieke hulporganisaties Kerk in Nood en de Ridders van Colombus voor de Ninevevallei in Irak. Het programma beoogt de terugkeer van de religieuze minderheden die door Islamitische Staat (IS) uit hun huizen werden verdreven en de heropbouw van de infrastructuur en hun huizen.

Mourad Wahba, de Egyptische assistent-secretaris-generaal van de VN, ondertekende woensdag een akkoord waarin de samenwerking met beide hulporganisaties voor de ondersteuning van de Iraakse vluchtelingen wordt bekrachtigd. Wahba is ook assistent-administratuer van de UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de VN. Deze samenwerking is gericht op het stabiliseren van de regio en erkent de noodzaak van ondersteuning en bescherming voor de religieuze diversiteit in het gebied, verklaarde Wahba.

Volgens Philippe Ozores, algemeen secretaris van Kerk in Nood, heeft zijn organisatie sinds 2014 al 31 miljoen euro voor steun en heropbouw in de Ninevevallei vrijgemaakt. Die steun was in eerste instantie bestemd voor dringende hulpverlening aan meer dan 125.000 vluchtelingen. Momenteel wordt de bijdrage vooral gebruikt voor de wederopbouw van de infrastructuur en de dorpen in de Nineve-vlakte. Dankzij die steun is 35 procent van de christelijke gezinnen teruggekeerd naar hun huizen.

Bron: Kerknet/SIR