fbpx

Vlaamse missionaris vermoord in Zuid-Afrika

woensdag, 15 januari 2020
Nieuws
In zijn huis in Bodibe, nabij het Zuid-Afrikaanse Lichtenburg, is zondag de Vlaamse oblaat Joseph Hollanders (83) vermoord teruggevonden.
Joseph Hollanders oblaat

Joseph – Jeff – Hollanders (83), een Vlaamse oblaat die al meer dan een halve eeuw als missionaris werkzaam was in Zuid-Afrika, is zondag vermoord teruggevonden in zijn huis in het dorp Bodibe, in de buurt van Lichtenburg, in het noordwesten van het land. Hij is vermoedelijk kort na zijn thuiskomst na de zondagsviering in zijn huis overvallen. Na een recente golf van inbraken in het dorp had hij zelf nog enkele veiligheidsmaatregelen genomen. Dat had de Vlaamse zendeling verteld aan bisschop Victor Phalana van Kerksdorp, toen die hem in december een bezoek bracht.

“De daders moeten geweten hebben dat hij ’s zondagsmiddags kwetsbaar was, zegt mgr. Phalana. Hij was vermoedelijk net terug van de zondagsmis. Hoe verdorven moet je zijn om een oude weerloze man als Jeff aan te vallen. Iedereen weet dat hij geen geld had, dat hij ten dienste was van een straatarme gemeenschap. Elke cent die hij ooit bezat, heeft hij voor zijn mensen gebruikt. Hij heeft alles weggeven!”

Een dorpsgenoot die met pater Hollanders een afspraak had, heeft hem maandagochtend gevonden. Zijn lichaam droeg geen zichtbare sporen van verwonding. Mgr. Phalana vermoedt dat hij gestorven is aan een hartaanval of door wurging. “Wat een groot hart had die man! Hij zat vol leven, energie en toewijding. Hij vertelde me dat hij zich veilig voelde omdat hij zo betrokken was in de gemeenschap. Zijn mensen waren een deel van zijn leven. Ons land heeft een punt bereikt waarop er geen respect meer is voor het leven, de Kerk noch voor een man van God die oud en weerloos is.”

Joseph Hollanders werd dinsdag naar de kerk van Bodibe overgebracht, waar een rouwdienst werd gehouden. De uitvaartdienst vindt woensdag 22 januari plaats in de Christus de Verlosserkathedraal van Klerksdorp.

Bron: MaroelaMedia, Kerknet