fbpx

Bisschop: “Sport en reclame helpen illegale emigratie bevorderen”

woensdag, 17 april 2024
Nieuws
Ten minste 8.565 mensen stierven op migratieroutes over de hele wereld in 2023. Het dodelijkste jaar ooit volgens de Internationale Organisatie voor Migratie. Een bisschop uit Equatoriaal-Guinea deelt over de oorzaken en de gevolgen van migratie op het Afrikaanse continent. Hij roept op tot een effectievere focus op de strijd tegen armoede en illegale emigratie.
African refugees fleeing by boat

In gesprek met de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) benadrukt bisschop Miguel Ángel Nguema Bee uit Equatoriaal-Guinea de noodzaak om een effectievere manier te vinden om de wereldwijde armoede en migratie aan te pakken. “Veel van de hulp gaat verloren door corrupte regeringen en inefficiënte structuren”, legt hij uit.

In plaats van alleen op regeringen te vertrouwen, stelt de bisschop een directere aanpak voor via lokale organisaties zoals de Kerk, verenigingen van vrouwen of jongeren, of stichtingen. “Deze entiteiten kunnen veel directere en efficiëntere hulp bieden, zoals beurzen voor jongeren in kwetsbare situaties.”

Gemakkelijke welvaart
Tijdens het gesprek legt de bisschop van Ebibeyín de nadruk op een andere kwestie: het valse beeld van gemakkelijke welvaart in het Westen. “Misleidende publiciteit en beloften van gemakkelijk geld door de sportindustrie zijn verantwoordelijk voor het bevorderen van deze illusie”, benadrukt hij. Het moedigt volgens hem veel Afrikanen aan om te migreren, ook illegaal.

De Middellandse Zeeroute blijft het gevaarlijkst, met minstens 3.129 doden en vermisten. De meeste doden in Afrika vallen in de Sahara-woestijn en op de zeeroute naar de Canarische Eilanden. Bovendien worden de officiële cijfers waarschijnlijk onderschat, en is het werkelijke dodental mogelijk veel hoger.

Realistischer beeld nodig
Volgens de bisschop is de waarheid dat migreren altijd een moeilijke beslissing is en dat het een enorm risico is om dit illegaal te doen. Veel mensen bereiken hun bestemming nooit. En voor degenen die dat wel doen, kan het vijf tot tien jaar duren voordat hun situatie geregulariseerd is. “Natuurlijk zijn er ook echte voordelen, zoals betere economische kansen en meer veiligheid. Maar mensen hier beseffen niet hoe moeilijk het leven in het Westen kan zijn, ze begrijpen niet met welke moeilijkheden ze te maken zullen krijgen.”

Hij geeft een voorbeeld. “Soms als ik naar Europa reis, vragen mensen hier me om dingen mee te nemen: ‘Breng alsjeblieft een telefoon voor me mee’… Het is essentieel dat we een realistischer beeld schetsen van de moeilijkheden waarmee migranten geconfronteerd worden in hun zoektocht naar een beter leven”, aldus de bisschop.

Zelfredzaamheid stimuleren
Terugkomend op de kwestie van internationale ontwikkelingshulp, benadrukt bisschop Nguema de noodzaak om lokale economische activiteit te stimuleren, in plaats van afhankelijkheid aan te moedigen. “Het is van cruciaal belang dat we structuren helpen creëren die zelfredzaamheid en duurzame ontwikkeling stimuleren, zodat mensen vooruit kunnen zonder voortdurend afhankelijk te zijn van hulp van buitenaf”, zegt hij.

De prelaat uit Equatoriaal-Guinea benadrukt ook het belang van een niet-paternalistische aanpak en zegt dat hulp niet gekoppeld mag worden aan ideologie en nieuwe vormen van kolonialisme. “Hulp is vaak afhankelijk van de erkenning van waarden die niet aanwezig zijn in de lokale cultuur. Het opdringen van zaken als abortus, genderdiversiteit of het binnendringen van religieuze sekten zijn tekenen van dit nieuwe kolonialisme”, legt bisschop Nguema uit, waarbij hij het belang benadrukt van het respecteren en waarderen van de lokale cultuur tijdens het verlenen van hulp.

De internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) heeft de afgelopen vijf jaar 28 projecten met de lokale kerk in Equatoriaal-Guinea gesteund, waardoor deze haar pastorale werk heeft kunnen uitbreiden.