Vier jonge seminaristen ontvoerd

dinsdag, 14 januari 2020
Nieuws
In Kaduna, Nigeria zijn vier jonge seminaristen ontvoerd. De priesterstudenten werden meegenomen uit hun studentenhuis en worden vastgehouden op een onbekende locatie.
20200108 seminarians_Kaduna

Volgens lokale bronnen vond het incident plaats op 8 januari 2020 in het Goede Herder seminarie in de stad Kaduna in het noorden van Nigeria. Kort na 22.30 uur braken gewapende indringers door het hek rondom het studentenhostel van de seminaristen, waarbij zij sporadisch schoten losten. Ze stalen laptops en telefoons van enkele studenten en ontvoerden vervolgens vier seminaristen.

De vier betrokken studenten zijn Pius Kanwai (19 jaar), Peter Umenukor (23), Stephen Amos (23) en Michael Nnadi (18). Ze komen uit verschillende katholieke bisdommen van Noord-Nigeria en zijn pas onlangs begonnen met hun studie aan het seminarie. Er is nog geen nieuws over hun huidige verblijfplaats. Ook is tot dusver niets bekend over de identiteit of achtergrond van de ontvoerders. Volgens Kerk in Nood zijn er nog geen aanwijzingen voor een directe religieuze achtergrond van de ontvoering.  Ook is er geen duidelijkheid over een eventuele vraag naar losgeld bij de families.

De veiligheidssituatie in de hele Middle Belt van Nigeria – waarin Kaduna ligt – is al lange tijd uiterst precair vanwege de talrijke en herhaalde aanvallen op voornamelijk christelijke dorpen door leden van het nomadische Fulani-volk. Duizenden mensen hebben hun huizen en eigendommen verloren en zijn gevlucht. Ook blijft de islamitische terreurgroep Boko Haram wreedheden in het noordoosten van het land begaan.

Dr. Thomas Heine-Geldern, de uitvoerend president van Kerk in Nood (ACN) Internationaal, uitte zijn verontwaardiging over de ontvoering. “De veiligheidssituatie in Nigeria is verschrikkelijk. Criminele bendes exploiteren de chaotische situatie verder en maken de zaken nog erger. Het is tijd voor de regering om de kwestie dringend aan te pakken en de levens en eigendommen van haar burgers te beschermen. Het is de plicht van de overheid om de veiligheid van het land en de bevolking te garanderen, anders loopt Nigeria het risico een mislukte staat te worden. “De moorden en ontvoeringen herinneren me aan de situatie in Irak vóór de invasie van Islamitische Staat. Ook in dat stadium werden christenen ontvoerd, beroofd en vermoord omdat er geen bescherming door de staat was. Dit mag de Christenen in Nigeria niet overkomen. De overheid moet nu handelen, voordat het te laat is ”, dringt dr. Heine-Geldern aan.

“Deze gewelddadige ontvoering van onschuldige jonge seminaristen is een gruwelijke daad. Twee van de slachtoffers zijn niet eens 20 jaar oud. We doen een beroep op het geweten van hun ontvoerders en sporen hen aan deze jonge mannen vrij te laten. Tegelijkertijd roepen we alle mensen van goede wil op om mee te bidden dat de vier seminaristen spoedig ongedeerd zullen worden bevrijd.” Dr. Heine-Geldern betuigt ook zijn medeleven met de families van de ontvoerde jonge mannen en met de resterende 268 studenten aan het seminarie in Kaduna. “Ze moeten een vreselijke tijd doormaken. Al jaren gaan de Christenen van Nigeria door een hel, maar hun geloof blijft onwankelbaar.”