fbpx

“Verstrekken noodhulp soms levensgevaarlijk”

maandag, 21 maart 2022
Nieuws
Terwijl miljoenen Oekraïne proberen te ontvluchten, staan sommigen erop achter te blijven om degenen te helpen die niet kunnen vluchten. Onder hen zijn de diocesane werkers, vrijwilligers, priesters en religieuzen van het bisdom Kyiv-Zhytomyr. Zelfs de zusters doneren bloed. Iedereen weet dat zij door achter te blijven hun leven riskeren. Kerk in Nood (ACN) steunt de projecten in het bisdom al vele jaren.
ACN-20220304-125103 Oekraïne

Bisschop Vitalii Kryvytsky van het bisdom Kyiv-Zhytomyr is een van de vele kerkleiders in Oekraïne die weigert om zijn kudde te verlaten. Het Latijns-katholieke bisdom omvat de hoofdstad Kiev en de omliggende gebieden, die steeds meer onder druk komen te staan nu de Russische troepen dichterbij komen, in een poging de stad te omsingelen.

Nu de oorlog in Oekraïne zijn vierde week ingaat, heeft het bisdom, dat steun krijgt van Kerk in Nood, een rapport verspreid waarin niet alleen het lijden van de bevolking wordt beschreven, maar ook de inspanningen van de Kerk om het te verlichten en hulp te bieden. Ondanks het onmiddellijke gevaar voor het leven van allen die blijven, blijven de geestelijken, onder leiding van de bisschop, bij hun gemeenschappen. Bisschop Vitalii is er stellig van overtuigd dat wij in een tijd als deze “nergens anders kunnen zijn.”

Volgens informatie die naar Kerk in Nood gestuurd is, verkeren veel dorpen en steden in een staat van humanitaire crisis, en hebben veel burgers geen water en voedsel. “Het team van de diocesane curie met priesters, zusters en leken heeft water, voedsel en medicijnen afgeleverd op verschillende plaatsen, waar het nodig en mogelijk was om te bereiken. Het diocesaan personeel helpt ook bij de evacuatie van mensen uit gevaarlijke plaatsen”, aldus pater Mateusz Adamski, verantwoordelijk voor de hulp die Kerk in Nood heeft gestuurd.

Terwijl het dagelijks raketten en projectielen regent, put de gemeenschap enige troost uit de wetenschap dat zij niet alleen zijn. Organisaties als Kerk in Nood blijven noodhulp verlenen ter ondersteuning van de inspanningen van de Kerk om de meest kwetsbaren te helpen, zoals gehandicapten, gepensioneerden, grote gezinnen en in eigen land ontheemde mensen. “Wij betuigen u onze dankbaarheid voor uw solidariteit met ons en uw eenheid in gebed. Deze weken van oorlog in Oekraïne waren de zwaarste en de meest tragische in de moderne geschiedenis. Wij zijn ervan overtuigd dat God ons helpt om deze moeilijke tijden te overleven door uw gebed en uw hulp.”

Het verstrekken van de hulp brengt wel gevaren met zich mee. De burgemeester van Hostomel, gelegen buiten Kyiv, werd doodgeschoten toen hij brood en medicijnen uitdeelde onder de gemeenschap, volgens mediaberichten die door het bisdom bevestigd zijn. “De humanitaire missie en het vrijwilligerswerk zijn momenteel in gevaar vanwege het reële levensgevaar, maar wij blijven ze verstrekken waar nodig. Wij als Kerk van Christus zijn bij onze mensen die in gevaar zijn, in nood, kwetsbaar, bang, gewond en zwak”, verzekert pater Mateusz.

Doordat er elke dag veel gewonde burgers en soldaten zijn, is er behoefte aan bloeddonoren. “De inwoners van Kiev hebben daarom recordhoeveelheden bloed gedoneerd om zowel de Oekraïense verdedigers als de gewonde burgers te helpen. De zusters die in het bisdom Kyiv-Zhytomyr blijven, zijn ook donoren geworden, omdat het voor hen mogelijk is te doen wat Jezus voor ons deed, toen Hij Zijn bloed vergoot opdat wij zouden leven, om het leven van een ander te redden.”

Terwijl de oorlog zijn vierde week ingaat, en het geweld geen tekenen vertoont van vermindering, blijven de cijfers die de zich ontvouwende tragedie beschrijven, stijgen. Volgens officiële cijfers van de VN zijn er sinds het begin van de invasie bijna 3 miljoen mensen uit Oekraïne gevlucht. Volgens Oekraïense bronnen hebben de beschietingen 117 ziekenhuizen, 379 scholen, en 43 ziekenwagens beschadigd. Katholieke leiders, zowel binnen als buiten Oekraïne, blijven oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Kerk in Nood steunt priesters en religieuzen in het bisdom Kyiv-Zhytomyr, zodat zij hun pastoraal en liefdadigheidswerk kunnen voortzetten. In 2021 had de liefdadigheidsinstelling 41 projecten lopen in het bisdom. Sinds het uitbreken van de oorlog heeft zij steun verleend aan meer dan 300 priesters en religieuzen en vraagt Kerk in Nood om gebed voor vrede in Oekraïne.

Meehelpen
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Kerk in Nood internationaal een pakket van een 1,3 miljoen euro aan noodhulp goedgekeurd. Het pakket wordt gebruikt om priesters en religieuzen te helpen die werken in parochies, weeshuizen en bejaardentehuizen, en allen die in het hele land vluchtelingen helpen. Helpt u mee? Geef uw donatie via onze actiesite voor Oekraïne en help mensen in Oekraïne nu zij de steun van de Kerk het meest nodig hebben!