fbpx

Vermoorde priester was zelf “stem slachtoffers geweld”

donderdag, 21 juli 2022
Nieuws
In het bisdom Kafanchan is op dinsdag 19 juli pastoor John Mark Cheitnum op “gruwelijke wijze” vermoord. Hij gaf zelf eerder een stem aan de onschuldige slachtoffers van geweld als directeur communicatie van zijn bisdom. Hij is de vierde priester die in 2022 in Nigeria is vermoord.
Murder of abducted Fr. John Mark Cheitnum on 15.07.2022

Cheitnum was directeur communicatie van het katholieke bisdom Kafanchan, gelegen in de staat Kaduna, in het noordwesten van Nigeria. Hij werd op vrijdag 15 juli ontvoerd, samen met een andere priester, pr. Donatus Cleopas. Volgens een officiële verklaring aan Kerk in Nood (ACN), ondertekend door de kanselier van het bisdom, pr. Emmanuel Okolo, werd hij “meedogenloos vermoord op dezelfde dag  en werd zijn lijk later al in ontbinding aangetroffen op dinsdag 19 juli.” Pr. Donatus Cleopas ontsnapte op dezelfde dag aan zijn ontvoerders.

Pr. Mark was 44 jaar oud en was negen jaar priester. Naast diocesaan directeur communicatie was hij ook pastoor, voorzitter van de Christian Association of Nigeria (CAN) in Jama’a Local Government en coördinerend voorzitter van hetzelfde organisatie in Zuid-Kaduna.

Tijdens een bezoek van Kerk in Nood aan Kafanchan in 2017,  legde pr. Mark de vertegenwoordigers van Kerk in Nood nog de verschrikkelijke impact uit van het toenemende aantal aanvallen door Fulani-herders in zijn bisdom, in het zuidelijke deel van de staat Kaduna.

Maria Lozano maakte deel uit van de delegatie van Kerk in Nood (ACN) Internationaal. Het hoofd pers & media het nieuws is verdrietig over de moord op pater Mark: “Het is tragisch dat er weer een priester is vermoord in Nigeria, wat het totale aantal op vier brengt, dit jaar alleen. Pastoor Mark gaf juist een stem aan de onschuldige slachtoffers van geweld in zijn bisdom. Dat aantal loopt op zijn minst in de honderden. Nu is hij zelf slachtoffer geworden van deze spiraal van de dood.”

“Het bisdom Kafanchan lijdt al jaren onder terreur en geweld. Ik herinner me dat toen we bisschop Bagobiri en pater Mark bezochten, er een avondklok was en we niet te veel tijd in het bisdom konden doorbrengen. We moesten ‘s middags vertrekken omdat het te gevaarlijk was. En de terreur en angst treffen niet alleen Kafanchan, maar de hele staat Kaduna. Het geweld breidt zich uit naar de staat Benue en andere delen van de Middle Belt.”

In een afzonderlijk bericht drongen de communicatiedirecteuren van de katholieke bisdommen in Nigeria er bij de regering op aan alles te doen wat nodig is om veiligheid te bieden en de levens van priesters in Nigeria te beschermen. De katholieke Kerk is zeer kritisch over de regering en beschuldigde haar van passiviteit tijdens de golf van ontvoeringen, aanslagen en moorden die gemeengoed zijn geworden in het land.

Het bisdom van Kafanchan kondigde twee dagen van gebed af voor de zielenrust van pastoor Mark en de zielen van alle overleden gelovigen.