Venezuela: ‘Ook priesters moeten eten’

dinsdag, 08 oktober 2019
Nieuws
Miguel Acevedo is een van de weinige priesters van Venezolaanse afkomst in Los Angeles. Daar zoekt hij contact met andere priesters om Venezolanen in nood te helpen – ook collega-priesters: “Helaas hebben veel priesters in Venezuela niet het noodzakelijke

“Iets wat de priesters hun gelovigen moeten geven, is hoop. Wij willen ons daarom mobiliseren om acties te starten die het geloof van onze collega’s levend houden”, zegt Acevedo in gesprek met Angelus News. “Helaas hebben veel priesters in Venezuela niet het noodzakelijke om zichzelf te voeden. Wat de bevolking betreft, weten we wat de grootste behoefte is: de zorg voor de meest kwetsbaren, zoals ouderen, kinderen, en zwangere vrouwen”, aldus de priester.

Verhuisd naar de VS
Tot zeven maanden geleden was Acevedo pastoor van de Nuestra Señora de la Candelaria-kerk in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Daar kwam hij dagelijks in contact met de ellende en honger waar grote delen van de Venezolaanse bevolking onder lijden. Ook maakte hij de politieke spanning die het land verdeelt aan den lijve mee. Momenteel woont hij in Los Angeles, waar hij werkzaam is in een plaatselijke parochie.

Eveneens in Los Angeles is pater Alexander Hernández. Hij verhuisde twee jaar geleden van de voorheen prominente wijk El Cafetal in Caracas naar de Epifaniekerk in het zuiden van de Amerikaanse plaats El Monte. “In mijn vorige parochie in Venezuela was de opbrengst van de collecte niet eens voldoende om een ​​kleine gloeilamp te kopen. Hoe zou een priester in die situatie kunnen overleven? Ook priesters moeten eten”, vertelt Hernández. De twee priesters vertellen in het interview dat de emigratie van Venezolanen veel gezinnen heeft verscheurd. Kwetsbare ouderen, daklozen en anderen zoeken de parochies op om medicijnen en kleding te vragen.

Aartsbisschop Gomez
De schrijnende situatie werd opgemerkt door de aartsbisschop van Los Angeles, mgr. José Gomez, die in mei 2019 voor het eerst een kleine groep Venezolaanse priesters persoonlijk ontmoette. “Na de ontmoeting met aartsbisschop Gomez bracht het aartsbisdom ons in contact met de plaatselijke katholieke hulpdienst CRS en er kwamen verschillende ideeën tot stand”, zegt Acevedo. Venezolanen vormen een van de belangrijkste migrantengroepen waarvoor het CRS hulpprogramma’s opzet. Via de Caritas worden hulpgoederen verstuurd naar Venezolanen in binnen- en buitenland. Venezolaanse vluchtelingen in landen als Colombia, Trinidad en Tobago en Brazilië worden ook voorzien van voedsel en medicijnen.

Angelus News meldt verder dat in Venezuela kerkleiders en priesters zoals Acevedo onder toezicht staan van de regering. Als zij of iemand anders in de parochie iets durven te zeggen over het regime of de situatie in het land, komt de zogenaamde ‘wet tegen haat’ om de hoek kijken. Met een beroep op die wet ondervragen ambtenaren burgers over waarom zij ‘haat’ verspreiden.1

Bruggen bouwen
Terwijl de situatie in hun land verslechtert, blijven de priesters zoeken naar effectievere manieren om te helpen. “Ik geloof dat er een reden is dat we hier allemaal zijn, in dit land, in dit bisdom, dat we bruggen kunnen bouwen tussen ons geliefde Venezuela en alle soorten hulp”, zegt Hernández. “Het idee dat de Moederkerk de armste Kerken kan helpen, maakt deel uit van onze theologische overwegingen en onze manier van helpen”, verzekert de priester.

Bron: Katholiek Nieuwsblad