fbpx

‘Vaticaan-trouwe’ bisschop en 10 priesters vastgehouden

maandag, 24 mei 2021
Nieuws
De bisschop van Xinxiang en tien priesters die de afgelopen dagen werden gearresteerd, zijn naar een hotel gebracht waar ze in eenzame opsluiting worden vastgehouden en waar ze zondag werden onderworpen aan “politieke sessies.” Gelovigen bestempelen de sessies, om de beginselen van religieuze vrijheid die zijn toegekend door de Partij bij te brengen, als “hersenspoeling.”

Mgr. Giuseppe Zhang Weizhu (63) is sinds 1991 bisschop van het diocees Xinxiang in Henan. Hij wordt wel erkend door de Heilige Stoel, maar niet door de Chinese regering en dat maakt hem volgens de staat tot een “misdadiger.” Ook de tien gearresteerde priesters zijn “misdadigers” omdat zij weigeren lid te worden van de zogenaamde “onafhankelijke Kerk” en zich te onderwerpen aan de Chinese Communistische Partij, zoals vereist wordt door de nieuwe verordeningen inzake religieuze activiteiten.

Grote politieoperatie
Bisschop Zhang en zijn priesters werden op 20 en 21 mei gearresteerd tijdens een grote politieoperatie waarbij honderd politieagenten uit Cangzhou, Hejian en Shaheqiao betrokken waren. Ook werden tien studenten gearresteerd die theologielessen kregen in een fabriek die voor dat doel door een katholiek ter beschikking was gesteld. Later werden nog drie andere studenten die gevlucht waren gearresteerd. De jongeren werden aan hun familie overgedragen en het werd hen verboden theologie te blijven studeren.

In China staan de nieuwe verordeningen religieuze activiteiten (met inbegrip van theologische scholen) alleen toe in door de regering geregistreerde en gecontroleerde instellingen; het religieuze personeel kan zijn functie alleen uitoefenen als ze de “onafhankelijke” (van de Heilige Stoel) Kerk aanhangen en zich onderwerpen aan de Partij.

Overeenkomst Vaticaan en China ‘niet van toepassing’
De overeenkomst tussen het Vaticaan en de Volksrepubliek China heeft volgens AsiaNews niets veranderd aan de inhoud van deze controle. De katholieke nieuwssite meldt: “De Heilige Stoel heeft de overeenkomst ondertekend met het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat haar als een buitenlandse staat beschouwt. Maar de activiteiten van kerken en religies in China worden beheerd door het Verenigd Front en het Ministerie van Religieuze Zaken. Een overeenkomst met het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen invloed op het beheer van de Kerk.”

Om deze reden heeft de erkenning van de Paus als hoofd van de universele katholieke kerk (en dus ook van de Chinese kerk) in de Overeenkomst volgens AsiaNews geen gevolgen voor de vrijheid van de plaatselijke gemeenschappen van gelovigen. Integendeel. Na het akkoord is de vervolging, vooral van niet-officiële gemeenschappen, toegenomen. “Er staan bisschoppen onder huisarrest, zoals mgr. Jia Zhiguo. Er zijn bisschoppen afgesneden van water, elektriciteit en gas, zoals mgr. Guo Xijin. Ook zijn er bisschoppen die niet door hun eigen gelovigen mogen worden ontvangen, zoals mgr. Shao Zhumin. En tot lot bisschoppen die worden onderworpen aan politieke sessies en “hersenspoeling”, zoals nu mgr. Zhang Weizhu.”

Bron: AsiaNews