Hongkong, proces tegen kardinaal Zen heropend

donderdag, 27 oktober 2022
Nieuws
In Hong Kong is gisteren het proces tegen kardinaal Joseph Zen Ze-kiun en vijf bekende leden van het Democratisch Front heropend. De openbare aanklager beschuldigde de verdachten ervan dat zij een humanitair fonds, waarvan zij trustees waren, niet naar behoren hadden geregistreerd.
ACN-20170522-55374 kardinaal Zen uitsnede

Op 11 mei had de politie de emeritus bisschop van de stad en de andere beklaagden gearresteerd op de ernstigere beschuldiging van “samenspanning” met buitenlandse strijdkrachten. Dit misdrijf valt onder de draconische veiligheidswet die twee jaar geleden door Peking werd opgelegd. Als het blijft bij de huidige aanklacht, riskeren de beklaagden een maximale boete van 1.750 dollar. Tot de sluiting ongeveer een jaar geleden stond het Fonds 612 duizenden pro-democratische demonstranten bij die betrokken waren bij de protesten van 2019.

De 90-jarige kardinaal wordt in de getuigenbank vergezeld door de bekende advocate Margaret Ng, zangeres-activiste Denise Ho, voormalig afgevaardigde Cyd Ho, academicus Hui Po-keung en activiste Sze Ching-wee. Cyd Ho zit al in de gevangenis voor deelname aan een ongeoorloofde demonstratie. Meerdere voorvechters voor democratie zitten in de gevangenis op dezelfde beschuldiging, waaronder de katholieke mediamagnaat Jimmy Lai.

De verdachten pleitten niet schuldig: volgens hun advocaten was de liefdadigheidsinstelling niet verplicht zich te laten registreren volgens de verordening inzake verenigingen. Volgens de verdediging is de betrokken wet ongrondwettelijk, omdat de definitie die erin wordt gegeven van “samenleving” dubbelzinnig is en de vereisten ervan verder gaan dan wat nodig is om de nationale veiligheid en de openbare orde te beschermen.

Het openbaar ministerie stelde daarentegen dat Fonds 612 een politiek karakter had en daarom niet in aanmerking kwam voor de vrijstelling van openbare registratie. Aanklager Anthony Chau Tin baseerde zijn redenering ook op het feit dat de liefdadigheidsinstelling aanzienlijke donaties beheerde (ongeveer 58 miljoen dollar), persconferenties en fondsenwervers organiseerde, 29 politieke campagnes sponsorde en personeel aannam.

Rechter Ada Yim Shun-yee van de West Kowloon Court heeft het proces verdaagd tot 31 oktober. Dan zullen de advocaten van de verdediging het woord nemen.

Bron: AsiaNews