fbpx

Godsdienstvrijheid in China is in gevaar

maandag, 04 juli 2022
Nieuws
President Xi Jinping is naar Hongkong gereisd om er vandaag de 25e verjaardag van de Britse overdracht van de stadstaat aan China te vieren. Critici vrezen dat de Communistische Partij de godsdienstvrijheid, net als op het vaste land, in rap tempo aan banden legt.
ACN-20140614-10255 Hong Kong

De Anglicaanse priester en voormalig Britse minister Jonathan Aitken (78) verklaarde naar aanleiding van het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Hongkong dat de godsdienstvrijheid in China ernstig in het gedrang is. Volgens de gewezen diplomaat volgt de Chinese Communistische Partij onder leiding van president Xi Jinping een beleid van vervolging van etnische minderheden en geloofsgemeenschappen.

“Almaar meer onheilspellende tekenen bevestigen dat de godsdienstvrijheid in Hongkong het volgende slachtoffer zal zijn. Het opleggen van de draconische Nationale Veiligheidswet aan Hongkong twee jaar geleden heeft ertoe geleid dat de beloofde fundamentele vrijheden bijna volledig ontmanteld zijn. De rechtsstaat is ondermijnd en elke zinvolle autonomie is uitgehold. Vele voormalige wetgevers zitten opgesloten in de gevangenis, het is gedaan met de persvrijheid en de academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting zijn op brute wijze ingeperkt”, aldus Aitken.

Hij omschrijft de Chinese president als een marxistische nationalist en een meedogenloze controlefreak, die er wil voor zorgen dat de Communistische Partij haar ijzeren greep op de macht kan behouden. “President Xi en zijn regime gedragen zich als totalitaire schurken jegens geloofsgroepen. China’s wrede vervolging van Oeigoeren wordt door internationale critici almaar meer erkend als een genocide.”

Bronnen: Ucanews, Kerknet