fbpx

Wereldgebedsdag voor de Kerk in China

maandag, 23 mei 2022
Nieuws
Het is vijftien jaar geleden dat paus Benedictus XVI de Wereldgebedsdag voor de Kerk in China instelde. Deze wordt gevierd op 24 mei, de feestdag van Maria Hulp van de Christenen, patroonheilige van het land. Dit feest wordt in het Aziatische land met de grootste toewijding gevierd. Vóór Covid-19 bezochten jaarlijks duizenden christelijke pelgrims het heiligdom van Maria Hulp der Christenen bij Sjanghai. 

In zijn brief aan de Bisschoppen, priesters, gewijde personen en lekengelovigen van de katholieke Kerk in de Volksrepubliek China, die op Pinksterzondag 2007 werd gepubliceerd, riep paus Benedictus de wereldwijde Kerk op om elk jaar te bidden voor de Kerk in China. Zijn wens was om de eenheid te bevorderen in een gemeenschap die verdeeld was geraakt in ‘officieel’ en ‘ondergronds.’ Tegelijkertijd wilde hij de gemeenschap te bevorderen tussen de universele katholieke Kerk en de Chinese katholieken.

Daarom worden alle katholieken opgeroepen om op deze dag hun solidariteit te betuigen met de christenen in China. Dit gebed beoogt katholieken te sterken in hun geloof in een tijd waarin openbaar getuigen en praktiseren van het geloof of zelfs de expliciete verkondiging van het evangelie steeds meer aan banden worden gelegd door de Chinese communistische regering.

Paus Franciscus heeft dit initiatief vanaf het begin van zijn pontificaat gesteund en aangemoedigd. Op 23 mei 2021, tijdens het Regina Caeli gebed, riep de Heilige Vader nogmaals op tot gebed: “Ik nodig u uit om met vurig gebed de christelijke gelovigen in China te begeleiden, onze dierbaarste broeders en zusters, die ik in het diepst van mijn hart draag. Moge de Heilige Geest, hoofdpersoon van de zending van de Kerk in de wereld, hen leiden en helpen om dragers van de Blijde Boodschap te zijn, getuigen van goedheid en naastenliefde, en bouwers van gerechtigheid en vrede in hun land”.

Paus Benedictus XVI heeft voor deze dag een speciaal gebed samengesteld aan Onze Lieve Vrouw van Sheshan, waarin wordt gevraagd om “al diegenen in China te steunen die, ondanks hun dagelijkse beproevingen, blijven geloven, hopen en liefhebben. Mogen zij nooit bang zijn om over Jezus te spreken tot de wereld, en over de wereld tot Jezus”.

Kerk in Nood (ACN) roept weldoeners en vrienden, en alle mensen van goede wil, op om deel te nemen aan de Wereldgebedsdag voor China. De katholieke hulporganisatie weet dat gebeden meer dan ooit nodig zijn om de harten en geesten te bewegen van al diegenen die Christenen en andere religieuze minderheden in China leed berokkenen.