Vasilisa (5) en Ulyana (9): “Geleerd hoe raketten klinken”

dinsdag, 29 maart 2022
Nieuws
Sinds het begin van de oorlog vangt het aartsbisdom Ivano-Frankivsk, in het westen van Oekraïne, vluchtelingen vrouwen en kinderen op. Kerk in Nood (ACN) steunt het aartsbisdom hierbij. De katholieke hulporganisatie sprak met de gevluchte grootmoeder Tetyana en haar twee kleinkinderen over hun ervaringen.
Interview with children in Ivano-Frankivsk, March 2022

Geef aan mensen in Oekraïne via de actiepagina van Kerk in Nood

Vasilisa en Ulyana werden op een ochtend wakker en zagen de angst in de ogen van hun moeder: de oorlog in hun land had een nieuwe vorm aangenomen. De twee meisjes, vijf en negen jaar oud, hebben al geleerd waar ze zich moeten verstoppen als er bombardementen zijn en hoe raketten klinken. In hun woonplaats Avdiivka, in de betwiste regio Donetsk, in het oosten van het land, zijn sinds 2014 regelmatig gevechten geweest. Door het recente Russische offensief is het nu te gevaarlijk geworden om er te blijven. Daarom besloten hun ouders om de meisjes en hun grootmoeder, Tetyana, naar Ivano-Frankivsk te sturen, een stad in het westen van het land.

Niet bang om in slaap te vallen
“We wisten niet precies waar we terecht zouden komen, maar feit is dat we het hier heel goed hebben”, zegt grootmoeder Tetyana. De drie vonden onderdak in de Sint Basiliusschool, een van de opvangtehuizen van het Grieks-katholieke aartsbisdom, dat vluchtelingen opvangt. De klaslokalen van de school zijn omgebouwd tot slaapzalen. Er is plaats voor maximaal 100 mensen. Zij wonen hier al enkele dagen en een van de dingen waar zij het meest dankbaar voor zijn is dat zij niet bang hoeven te zijn om in slaap te vallen. De meisjes missen hun ouders, maar desgevraagd zeggen ze dat het goed is dat ze allebei in Donbass zijn achtergebleven om hun land te helpen.

Op het schoolterrein gespeeld
“Mijn ouders zijn in Avdiivka gebleven, maar nu hoeven ze zich geen zorgen meer over ons te maken, want hier in de school is het rustig, en we hebben het goed. Ze geven ons drie maaltijden per dag en we gaan naar muziek en naar kunstlessen, waar we zingen en tekenen. Gisteren hebben we op het schoolterrein gespeeld, en we moesten op zoek naar de sneeuwpop uit de tekenfilm ‘Frozen’. Het was leuk”, leggen Vasilisa en Ulyana uit.

Tetyana luistert aandachtig naar haar kleinkinderen, en zegt dat haar grootste droom is dat de oorlog eindigt en dat ze naar huis kan terugkeren. “We verlangen terug naar Avdivvka, naar onze huizen, waar onze vrienden en familie zijn. Waar kunnen we anders heen dan naar huis?” zegt de grootmoeder, terwijl haar ogen glinsteren van hoop.

Geef aan mensen in Oekraïne via de actiepagina van Kerk in Nood

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Kerk in Nood internationaal een pakket van een 1,3 miljoen euro aan noodhulp goedgekeurd. Het pakket wordt gebruikt om priesters en religieuzen te helpen die werken in parochies, weeshuizen en bejaardentehuizen, en allen die in het hele land vluchtelingen helpen. Helpt u mee? Geef uw donatie via onze actiesite voor Oekraïne en help mensen in Oekraïne nu zij de steun van de Kerk het meest nodig hebben!