fbpx

Utholi (Bangladesh): levens in gevaar na doopvieringen

donderdag, 25 april 2019
Nieuws
Sommige radicale moslimgroepen tolereren de aanwezigheid van Christenen niet.
BANGLADESH_-_0423_-_Battesimi_Pasqua01

Degenen die de islam verlaten, leven onder constante bedreigingen. Een jonge Katholiek verstopte zich een maand lang in een parochiegebouw nadat hij werd aangevallen en opgenomen in het ziekenhuis. In het aartsbisdom Dhaka verwelkomden Katholieken in hun gemeenschap vijf bekeerlingen die in de Paasnacht werden gedoopt in de kerk in Utholi (foto), district Manikganj in Bangladesh.

Om veiligheidsredenen is het niet mogelijk om hun namen te onthullen, maar alle vijf waren vol vreugde om Jezus in hun hart te verwelkomen. "Ik ben heel blij, want vanaf nu kan ik bidden tot de ware God, die voor ons stierf aan het kruis", zei een 23-jarige vrouw. Net als de anderen die zijn gedoopt, heeft ze veel obstakels moeten overwinnen om Christen te worden en dreigt ze nu te worden gedood door radicale Moslims.

Parochiepriester Thomas Corraya vertelde AsiaNews dat "het eerste zaadje van het Christendom in Utholi werd geplant door de Bangladesh Baptist Fellowship (BBF). Deze protestantse kerk opereerde in het gebied tussen 1988 en 1997. Toen de baptisten vertrokken, arriveerden de priesters van het Pauselijk Instituut voor Buitenlandse Missies (PIME)", zei hij. Deze laatsten begonnen Gods boodschap met een oprecht hart te prediken en werkten hier tot 2015. Tegenwoordig zijn er ongeveer 250 goede katholieken, allen bekeerlingen, en de leiders van deze jonge gemeenschap zijn plaatselijke priesters en religieuzen."

Priester Thomas is vol bewondering voor de priesters van het in Milaan gevestigde instituut dat in de loop van de tijd drie scholen en twee hostels heeft gebouwd, evenals een kerk in één van de gebouwen. Parochiekinderen bezoeken deze scholen, die “een instrument van evangelisatie zijn en langzaam bijdragen aan het winnen van de harten van veel mensen.”

Toch blijven veel gevaren hangen boven bekeerlingen in Utholi. "Afgelopen november," legde Thomas uit, "hebben we twaalf voormalige moslims gedoopt, sindsdien hebben ze doodsbedreigingen ontvangen: sommige parochianen komen naar de kerk in een ​​boerka, om islamitische fundamentalisten te verwarren."

Een jongeman die onlangs werd gedoopt, was het meest recente slachtoffer van geweld. "Drie gemaskerde personen vielen hem aan op weg naar huis van de kerk, hij werd geslagen en moest naar het ziekenhuis. Later vond hij voor een maand onderdak in het parochiegebouw. Hij heeft zijn leven op het spel gezet door van religie te veranderen."

De priester merkt op dat de Katholieke gemeenschap goede banden heeft met lokale imams en Islamitische leiders. Sommige radicale Moslimgroepen tolereren de aanwezigheid van Christenen echter niet. Priester Thomas heeft iedereen opgeroepen om voor hen te bidden.

Bron: Asianews (Sumon Corraya)