fbpx

“Uitzetting waarschuwing voor kritiek op president”

woensdag, 07 november 2018
Nieuws
Met de definitieve uitzetting van de Australische zuster Patricia Fox zijn buitenlandse missionarissen in de Filipijnen deze week gewaarschuwd geen kritiek te hebben op president Duterte.
20181107-Zuster-Patricia-Fox

Zuster Fox heeft de afgelopen 27 jaar op de Filipijnen gewerkt, voornamelijk met de armen op het platteland. De overste van de internationale Katholieke congregatie Zusters van onze Vrouwe van Sion werd op 16 april dit jaar door immigratieautoriteiten in haar klooster gearresteerd. Ze werd gearresteerd omdat ze als "ongewenste buitenlander" deelnam aan regionale boerenprotesten en deelname aan anti-overheidsdemonstraties. Inlichtingendiensten zouden een foto van de zuster hebben met een gebalde vuist en een bord met daarop "Stop Killing Farmers."

Waarschuwing
De lange juridische strijd die eindigde met de uitzetting van zuster Patricia Fox uit het land is volgens een bron van AsiaNews een waarschuwing voor iedereen, vooral buitenlanders, die de regering van president Rodrigo Duterte durven te bekritiseren. “Dat Duterte het niet leuk vond dat publieke meningsverschillen duidelijk waren vanaf het begin van zijn administratie, is even duidelijk dat de Australische non gedwongen was het land te verlaten sinds de president het al had aangekondigd".

Angst voor uitspreken
De Katholieke Kerk is de dialoog met de regering aangegaan en heeft zich kritisch geuit over de vele buitengerechtelijke executies tijdens anti-drugsoperaties door de politie, de krijgswet op het eiland Mindanao en de vele onopgeloste moorden op ambtenaren en priesters. Critici zien het besluit van de rechter als intimidatie en een poging de Kerk de mond te snoeren. “Iedereen zegt tegen de buitenlandse missionarissen dat ze zich niet moeten uitspreken, want degenen die zuster Patricia het land uit hebben gezet, kunnen hetzelfde doen met anderen: priesters, zusters of leken”, aldus een anonieme bron van AsiaNews binnen de Katholieke Kerk.

Drie priesters vermoord
Naast legale uitzetting vrezen velen ook meer aanslagen op religieuzen. In de eerste zes maanden van 2018 zijn al drie diocesane priesters vermoord. De daders van de aanslagen zijn niet gevonden, noch berecht.

Bron: AsiaNews