fbpx

Twee kerken in brand gestoken in Chili

maandag, 19 oktober 2020
Nieuws
Kerk in Nood (ACN) veroordeelt de gewelddadige aanvallen op kerken in Santiago de Chile gisteren, 18 oktober. Met een van de twee kerken heeft de organisatie een bijzondere band.
20201019-Brandstichting-kerken-Chili-met-inzet

De beide kerken in de hoofdstad van Chili werden gisteren aangevallen door demonstranten op een moment dat elders een vreedzame demonstratie plaatsvond om het begin te markeren van de protesten op 18 oktober vorig jaar. Voor de kerk van San Francisco de Borja was het de eerste kennismaking met geweld. De kerk van de Assumptie, een van de oudste in de hoofdstad (1876), werd op 8 november 2019 ook al aangevallen. Op een van de muren stond ‘Muerte al Nazareno’ geschreven, ofwel Dood aan de Nazareeër.

Thomas Heine-Geldern, uitvoerend president van Kerk in Nood, vertelt ontsteld te zijn over de agressie, de plunderingen en de aanvallen op de kerken in Santiago de Chile. “De gebeurtenissen van gisteren laten zien hoe ver het geweld en de haat kunnen reiken die door sommige groepen worden gepropageerd. Wij zijn van mening dat het weliswaar legitiem is om te demonstreren en te vragen om sociale veranderingen, maar dat ongebreidelde haat tegen religieuze groeperingen geweld en vernietiging genereert en wereldwijd openlijk moet worden veroordeeld. Bovendien vragen wij de Chileense regering om de bescherming van religieuze gebouwen tegen dit soort haatdelicten te waarborgen.”

Kerk in Nood heeft een bijzondere band met de kerk van de Assumptie. De pastoor van de kerk, Pedro Narbona, is sinds vele jaren ook geestelijk assistent van de Chileense afdeling van Kerk in Nood. Heine-Geldern: “Wij betuigen onze verbondenheid en steun aan de pastoor en zijn verbijsterd over zijn lijden uit eerste hand onder een niveau van geweld tegen de Kerk dat we tot nu toe alleen uit andere delen van de wereld kenden.”

Kerk in Nood betuigt opnieuw haar steun aan alle christenen in Chili, wier kerken en gebouwen systematisch worden bedreigd door gewelddadige groeperingen. Sinds oktober 2019 zijn er in dit land meer dan 57 aangevallen en in brand gestoken.