fbpx

Twee broers ter dood veroordeeld voor godslastering

maandag, 17 december 2018
Nieuws
Twee christelijke broers zijn in Pakistan ter dood veroordeeld voor godslastering. Volgens hun advocaat dreigt een nieuwe Asia Bibi-casus.
20151003-Pakistan-Stop-Blasphemy

Dat meldt het centrum voor rechtsbijstand en bemidddeling (CLAAS) vrijdag. Qaisar en Amoon Ayub uit Lahore werden in 2015 gearresteerd nadat een van de twee was beschuldigd van het plaatsen van aanstootgevend materiaal tegen de Islam op hun website. Qaisar en zijn vrouw Amina hebben drie kinderen. Amoon is getrouwd met Huma, een lerares aan de school van Lahore’s kathedraal.

De beschuldigingen doken op in 2011 toen ze werden beschuldigd van het plaatsen van respectloos materiaal op hun website. De verdachten stellen zelf echter dat hun website niet actief was sinds 2009. De twee broers worden sinds hun arrestatie vastgehouden in de gevangenis van het district Jhelum. Rechter Javed Iqbal Bosal informeerde hen om veiligheidsredenen in de gevangenis over de straf.

CLAAS, een interkerkelijke organisatie die zich inzet voor de slachtoffers van religieuze onverdraagzaamheid, vertegenwoordigt de verdachte en is van plan om in hoger beroep te gaan bij het Hooggerechtshof van Lahore. Beschuldigingen van godslastering brengen vaak gewelddadige reacties teweeg bij islamitische radicalen, die zo de juiste gang van zaken via het rechtssysteem en zelfs rechters bedreigen. Volgens directeur Nasir Saeed van CLAAS-UK zorgen de bedreigingen van deze hardliners ervoor dat lagere rechtbanken hun verantwoordelijkheid afschuiven naar een hogere rechtbank. “Het duurt daardoor soms jaren om de onschuldige te bewijzen, zoals we recent hebben gezien in het geval van Asia Bibi.”

Bron: AsiaNews