Topconferentie over uitbreiding hulp christenen in Irak

woensdag, 28 februari 2018
Nieuws
De situatie van de noodlijdende christenen in de Vlakte van Nineve in Irak stond in het middelpunt van de gesprekken die gisteren met vertegenwoordigers van Kerk in Nood en van de ridders van Columbus (KoC) bij de Verenigde Naties plaatsvonden.
ACN-20180227-68477-UN-conference-Iraq

Door Mark von Riedemann

De situatie van de noodlijdende christenen in de Vlakte van Nineve in Irak stond in het middelpunt van de gesprekken die gisteren met vertegenwoordigers van Kerk in Nood en van de ridders van Columbus (KoC) bij de Verenigde Naties plaatsvonden. De gasten werden ontvangen door Mourad Wahba, de assistent van de secretaris-generaal van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties.

Ze informeerden de Verenigde Naties over de aanhoudende problemen waarmee de christenen worden geconfronteerd die naar hun huizen proberen terug te keren. Daarbij benadrukten ze de dringende noodzaak van een gecoördineerd antwoord om deze minderheidsgemeenschappen in het land in stand te houden. De katholieke hulporganisaties Kerk in Nood en KoC hebben daartoe hun deskundigheid in het veld ter beschikking gesteld. Beide organisaties hebben met een steun van meer dan 50 miljoen Amerikaanse dollar sinds de invasie door IS in 2014 de grootste bijdrage geleverd om de bescherming te verzekeren van de nog resterende 95.000 intern ontheemde christenen in Noord-Irak.

Mourad Wahba, een directe medewerker van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, lichtte de geplande uitbreiding van de VN-ontwikkelingsprogramma’s voor de Vlakte van Nineve toe en verklaarde: “Wij erkennen de noodzaak van een grotere samenwerking om voor stabiliteit te zorgen in de Vlakte van Nineve en tevens de noodzaak van een ondersteuning van de religieuze verscheidenheid als bolwerk tegen een mogelijke terugkeer van de Islamitische Staat”. De heer Wahba benadrukte daarbij het grote belang van christenen en andere minderheden en juichte een nauwere samenwerking tussen de publieke en de private sector in Irak toe.

De secretaris-generaal van Kerk in Nood, Philipp Ozores, verklaarde:
“Wij verheugen ons over de grotere betrokkenheid van openbare instellingen, aangezien dit dringend noodzakelijk is om een einde te maken aan de lijdensweg van de christenen in de Vlakte van Nineve. Die hulp heeft al te lang uitsluitend op de schouders van private schenkers gerust”.

Kerk in Nood heeft in de periode 2014-2018 een bedrag van 38 miljoen US-dollar aan noodhulp geïnvesteerd om aan de noden van de intern ontheemde christenen in de Vlakte van Nineve tegemoet te komen. Nu die christelijke inwoners van Irak de innige wens koesteren om naar hun huizen terug te keren, zal Kerk in Nood een bijkomend bedrag van vijf miljoen US-dollar ter beschikking stellen om nog eens 2.000 van de ongeveer 13.000 beschadigde of vernielde huizen te renoveren en ertoe bij te dragen dat de christelijke bevolking die hier van oudsher thuis is zich opnieuw in deze regio kan vestigen.