fbpx

Tientallen vluchtelingen dood na Fulani-aanval op Goede Vrijdag

maandag, 10 april 2023
Nieuws
Bij een aanval op Goede Vrijdag zijn in Nigeria tientallen binnenlandse ontheemden gedood en talloze gewonden gevallen, aldus pater Remigius Ihyula van het bisdom Makurdi in een bericht aan de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN). De aanval werd uitgevoerd door Fulani-herders en vond plaats op 7 april.
ACN-20180524-71658-Nigeria-protest-Fulani-attacks

“De Fulanis kwamen een ontheemdenkamp binnen om deze onschuldige zielen te doden. Meer dan 35 doden en talloze gewonden. De nabijgelegen vluchtelingenkampen zijn nu allemaal in wanorde”, zei pater Remigius in zijn boodschap aan Kerk in Nood (ACN). “Dit was een donkere Stille Zaterdag voor ons hier”, aldus de priester, die foto’s stuurde van lichamen die in het plaatselijke mortuarium zijn verzameld.

Het bisdom Makurdi ligt in de staat Benue, in de Midden Belt van Nigeria, die zwaar heeft geleden onder het geweld van de Fulani-herders tegen de boeren. Het conflict is complex. De animositeit tussen nomadische herders en boeren is oud, maar is de laatste jaren verergerd door de introductie van automatische wapens die de zwarte markt overspoelden na de ineenstorting van het regime in Libië. De situatie is verergerd door een religieuze dimensie, aangezien de meeste Fulani moslim zijn en de meeste boeren in de regio christen. Er wordt gevreesd dat het geweld van Fulani’s wordt aangewakkerd door degenen die het gebied willen zuiveren van de christelijke aanwezigheid.

School lag nabij politiepost
Volgens een verklaring van de Foundation for Justice Development and Peace vond het bloedbad plaats in de buurt van het dorp Ngban, waar Fulani-herders de plaatselijke basisschool belegerden. “Het terrein is welbekend en wordt gebruikt als toevluchtsoord voor mensen uit naburige nederzettingen zoals Udei, die van tijd tot tijd naar de school komen om te slapen, uit angst vanwege de onveiligheid in hun dorpen. Naast de school staat het huis van Zaki Bernard Shawa, die ook twee kinderen verloor bij de aanval. Voor de school ligt de Makurdi-Lafia snelweg met een politiecontrolepost.” Volgens pater Remigius hebben de herders ook eigendommen vernield, waaronder voertuigen en landbouwproducten.

Het bisdom Makurdi alleen al telt twee miljoen intern ontheemden, in zeven kampen. Velen van hen zijn Christen. In een boodschap voor de Kerk in Nood-vastenactie vertelde pastor Remigius eerder dat deze mensen, die hun huizen moesten verlaten, vroeger zelfvoorzienend waren en nu afhankelijk zijn van aalmoezen om te overleven. De kampen hebben ook geen basisuitrusting, zoals bedden, en de overgrote meerderheid van de ontheemden moet op de grond slapen.

Naast de Fulani-aanvallen hebben Nigeriaanse christenen – en de bevolking in het algemeen – ook te lijden onder andere problemen, zoals de activiteiten van moslimterroristische groeperingen als Boko Haram en de afsplitsing daarvan, de Islamitische Staat  Provincie West-Afrika (ISWAP), en een toename in criminaliteit, onder meer voor losgeld. Ook leven christenen in sommige enkele noordelijke staten met een moslimmeerderheid onder de sharia-wetgeving en kennen zij daardaaor beperkte godsdienstvrijheid.

Vastencampagne Kerk in Nood
Aanvallen als deze, die plaatsvonden tijdens de Goede Week, bevestigen alleen maar het belang van de internationale vastencampagne van Kerk in Nood, die dit jaar in het teken stond van Nigeria. De campagne is gericht op bewustmaking van de tragische situatie waarin veel christelijke gemeenschappen in Nigeria zich bevinden, als voortdurend doelwit van aanvallen en vervolging in het dichtstbevolkte land van Afrika.