Terreurverdachte ontploffing katholieke school gearresteerd

vrijdag, 10 juni 2022
Nieuws
De politie heeft dinsdag een man gearresteerd in verband met een recente aanval op de Little Flower School, een katholieke school in Imphal, een stad in de noordoostelijke Indiase deelstaat Manipur.
cattura_india AsiaNews

“Toen de politie Thounaojam Rishi Luwangcha in hechtenis nam, ontdekten ze een voorraad explosieven, ontstekers en draden in beslag die bij de explosie zouden zijn gebruikt”, aldus K. Shivakanta Singh, hoofdinspecteur van de politie van West-Imphal.

Betaald voor explosies
Met zijn aanhouding denkt de politie de gevallen van bomaanslagen die vorige maand in Manipur plaatsvonden, te hebben opgelost. Volgens de politie ontplofte afgelopen zondag om 3.09 uur een geïmproviseerd explosief dat bij de tweede ingang van de school was geplaatst. Er vielen geen slachtoffers; alleen enkele ramen werden beschadigd.

Toen hij werd ondervraagd, zei de 46-jarige verdachte dat hij 30.000 roepies (385 dollar) had gekregen om de explosie tot stand te brengen. Hij bekende dat hij ook betrokken was bij recente aanslagen in Nagamapal en Khurai, twee districten van Imphal.

Separatistische organsiatie
Het Nationaal Revolutionair Front van Manipur, een separatistische organisatie onder leiding van een zelfbenoemde regering in ballingschap in Bangladesh, eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op. De gewapende groepering zegt te strijden voor de oprichting van een socialistische staat in Manipur. Waarom de separatistische organisatie het gemunt heeft op een katholieke school, is niet duidelijk.

De afgelopen maand zijn er steeds vaker bomaanslagen gepleegd, zozeer zelfs dat Biren Singh, de eerste minister van de deelstaat, een kabinetsvergadering heeft belegd om de kwestie te bespreken. Op 30 mei kwam een man om het leven en raakten vier anderen gewond bij een explosie in de stad Thoubal.

Protesten leerlingen
Op maandag hielden leerlingen en leraren van de Little Flower School een sit-in voor de school en riepen op tot geweldloos onderwijs. “Wij verdienen dit soort afschuwelijke wreedheden op onze school niet”, zei Khomdram Sushanti, een leerling van de school. De protesterende leerlingen droegen spandoeken waarop stond: “Stop het geweld”, “Sta ons toe op te groeien zonder angst”, “Wij veroordelen de bomaanslag op onze school”, “Wij zijn de steunpilaren van de toekomst”.

Het hoofd van de school, zuster Martha Kaini, zei dat het betreurenswaardig was dat “een dergelijk incident plaatsvond in een school die zich inzet voor de groei en de algemene ontwikkeling van leerlingen”. In een boodschap riep de zuster, die lid is van de Daughters of Mary Help of Christians, ouders, oud-leerlingen en schoolbuschauffeurs op zich bij het protest aan te sluiten. “Uw medewerking wordt gevraagd voor de zaak om van onze onderwijsinstellingen een vrije en veilige zone te maken,” schreef de zuster. Uit solidariteit zijn alle katholieke missiescholen in Manipur dinsdag gesloten gebleven.

Bron: AsiaNews