fbpx

Syriër in VS beraamde aanslag op kerk

donderdag, 20 juni 2019
Nieuws
De FBI heeft woensdag in de Amerikaanse stad Pittsburgh een 21-jarige Syrische vluchteling gearresteerd. De man wordt beschuldigd van het plannen van een bomaanslag op een kerk in naam van ISIS.
20190620-Legacy-international-worship-center-Pittsburgh

Mustafa Mousab Alowemer, die in 2016 als vluchteling werd toegelaten tot het land, kocht volgens de formele aanklacht materialen voor bommen en werkte aan ontsnappingsroutes uit de kerk. Hij liep tegen de lamp toen hij een gemarkeerde satellietkaarten van het gebied rond de kerk en een met de hand uitgeschreven plan voor de aanval deelde met een undercover FBI-informant.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN, dat de aanklacht inzag, wilde Alowemer een bom in de kerk laten ontploffen waar veel Nigeraanse christenen komen "om de zaak van ISIS te ondersteunen en andere ISIS-sympathisanten in de Verenigde Staten te inspireren om samen te werken en vergelijkbare handelingen te verrichten." De Syriër zei ook dat hij zich richtte op de kerk om "wraak te nemen voor onze (ISIS) broeders in Nigeria."

Eerder deze maand kocht Alowemer batterijen, spijkers en ander huishoudelijk materiaal dat hij van plan was te gebruiken om een ​​explosief te bouwen, aldus de aanklacht. De FBI begon in april 2018 een van de social media-accounts van Alowemer te traceren toen bleek dat hij online veel ISIS-propaganda bekeek en dat hij communiceerde met een iemand die trouw had verklaard aan ISIS en van wie bekend was dat hij online bominstructies verspreidde. Alowemer wisselde volgens CNN ook berichten uit met een geheime FBI-agent waarvan hij geloofde dat hij een ISIS-aanhanger was. Hij vroeg de agent onder meer om een ​​’wapen met een geluiddemper’ en om een video te delen waarin hij trouw zweerde aan de leider van ISIS. Alowemer moet vrijdag voor het eerst voor de federale rechtbank verschijnen.

Bron: CNN