Studente gestenigd en verbrand in Sokoto

maandag, 16 mei 2022
Nieuws
De katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) is diep verontrust over de afschuwelijke moord op Deborah Yakubu, een christelijke studente die werd gestenigd en vervolgens verbrand op het Shehu Shagari College of Education in Sokoto, Noord-Nigeria.
After the attacks by Herdsmen militia in Kajuru Local Government Area - Kaduna State - Nigeria in 2019

“Kerk in Nood veroordeelt deze meest recente daad van geweld. Het niveau van extremisme en geweld dat de afgelopen jaren in Nigeria is bereikt, is absoluut ontstellend. Er gaat bijna geen week voorbij zonder nieuws over ontvoeringen en tientallen doden, maar deze barbaarse daad maakt ons sprakeloos”, aldus uitvoerend voorzitter Thomas Heine-Geldern.

Godslastering
Deborah Yakubo zou een godslasterlijk WhatsApp-bericht over Mohammed hebben verstuurd tijdens de Ramadan, toen de middelbare school gesloten was wegens vakantie. Toen zij naar de klas terugkeerde, stond een groep studenten haar op te wachten en viel haar aan. Zij stenigden haar en stak vervolgens haar lichaam in brand. Het Shehu Shagari Education College van Sokoto is sindsdien op last van de deelstaatregering van Sokoto gesloten.

“Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de familie van Deborah en naar de christelijke gemeenschap van Sokoto op dit moment. Wij doen ook een beroep op alle politieke en religieuze leiders in Nigeria om dit geval van religieus extremisme krachtig en openlijk te veroordelen”, aldus Heine-Geldern.

Samenleving meer gepolariseerd
“Het religieuze extremisme waarmee we zo vertrouwd zijn geraakt onder Boko Haram, en dat zoveel onschuldige slachtoffers heeft gemaakt, lijkt zich te hebben verspreid en een steeds groter deel van de samenleving te polariseren. Er is sprake van een ernstige crisis op het gebied van religieuze vrijheid, en die wordt niet alleen veroorzaakt door terroristen. De Nigeriaanse regering moet diep nadenken over waar dit geweld het land heen sleept, en hoe zij de rechten van al haar burgers kan verdedigen”, voegt Heine-Geldern toe.

Sinds 1999 hebben twaalf staten in het noorden van Nigeria op de sharia gebaseerde wetboeken aangenomen, die parallel aan de seculiere rechtbanken functioneren. Veel van deze shariawetten omvatten zware straffen voor godslastering, waaronder de doodstraf. De sharia garandeert echter tenminste een vorm van een proces, zonder toevlucht te nemen tot lynchpartijen en standrechtelijke executies, zoals is gebeurd in dit meest recente geval in Sokoto, dat niet zonder precedent is. Volgens het meest recente rapport Godsdienstvrijheid van Kerk in Nood is de situatie in Noord-Nigeria na 20 jaar shariah-wetgeving verslechterd. Etniciteit en religie zijn sluiproutes geworden naar macht, middelen en privileges. Volgens het rapport heeft de sharia-wetgeving daarnaast de verdeeldheid in het land vergroot.

Bisschop maant tot kalmte
De katholieke bisschop van Sokoto, Mgr. Matthew Hassan Kukah, die de interreligieuze dialoog in zijn diocees bevordert, veroordeelt de criminele daad tegen Deborah Yakubo. De bisschop riep de deelstaatregering van Sokoto en de bevoegde autoriteiten op het incident te onderzoeken om de oorzaak ervan vast te stellen en de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen. Bisschop Kukah herinnerde eraan dat de Christenen in Sokoto al jaren in vrede leven met hun Moslimburen, en vroeg de direct getroffenen en de christelijke gemeenschap van Sokoto om kalm te blijven en te wachten tot het recht zijn loop neemt.