fbpx

Spanje: ten minste zeventig geestelijken overleden aan corona

dinsdag, 21 april 2020
Nieuws
In Spanje zijn tot op heden circa zeventig priesters en religieuzen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt de woordvoerder van de Spaanse bisschoppen, mgr. Luis Argüello.
20200422 Ziekenhuiskapelaan Spanje

De diocesane priesters en religieuzen zijn volgens de bisschop overleden wegens “de uitoefening van hun priesterambt in deze tijd”, wat impliceert dat ze besmet zijn geraakt met Covid-19 tijdens hun pastorale werkzaamheden. Naast het aantal overleden ‘actieve’ priesters, zijn er volgens Argüello ook veel oudere (gepensioneerde) priesters en geestelijken overleden in verzorgingshuizen en kloosters .

Volgens persbureau Europa Press zijn de geestelijken van het aartsbisdom Madrid het hardst getroffen. Daar zijn momenteel circa honderd priesters besmet, waarbij de ziekte verschillend verloopt. Madrid is ook de regio in Spanje die de meeste coronabesmettingen telt. De burgemeester van Madrid heeft onlangs alle priesters van zijn stad bedankt voor hun “onmisbaar werk” tijdens de coronacrisis. José Luis Martinéz-Almeida sprak namens de bewoners van Madrid ook zijn waardering uit voor de hulpverlening door de diocesane Caritas. “De steun voor de meest kwetsbaren door parochies is uitzonderlijk”, schreef Martinéz in een brief aan kardinaal Carlos Osoro, de aartsbisschop van Madrid.

Spanje is het Europese land dat het hardst getroffen wordt door het coronavirus. Op internationaal niveau is Spanje na de VS het land met de meeste besmettingen. Op 20 april waren er in het land 195.944 besmettingen geregistreerd. 20.453 mensen zijn aan de gevolgen van Covid-19 overleden en 77.357 zijn ervan genezen.

Bronnen: Katholiek Nieuwsblad, AciPrensa, Europa Press