In de Oost-Europese landen waar waar zij een minderheid vertegenwoordigt, blijft de katholieke Kerk nog steeds afhankelijk van hulp uit het buitenland. Als gevolg van de pandemie hebben veel religieuze gemeenschappen nog meer steun nodig dan in normale tijden. Bovendien is de economische situatie verslechterd door Covid – en zijn veel mensen werkloos geworden.

ACTUEEL

Al voor de oorlog kreeg Oekraïne van alle Europese landen de meeste hulp. Bovendien konden we talrijke projecten in Rusland en Wit-Rusland, en we hielpen ook de Kerk in Zuidoost-Europa landen zoals Roemenië, Albanië en Bosnië-Herzegovina. In Centraal-Europa, steunden we de Kerk in Slowakije en de Tsjechische Republiek. In Noord Europa was onze hulp voornamelijk gericht op de Baltische staten en landen zoals IJsland en Noorwegen, waar de katholieke kerk wordt gekenmerkt door een diaspora situatie.

Actuele projecten uit Europa

Na de val van het communisme in de vroege jaren negentig werd rond vijftig procent van het budget van Kerk in Nood in Oostelijk en Centraal Europa besteed. De laatste 25 jaar is dat aandeel flink verminderd. Wel bleef Kerk in Nood investeren in de bouw en het herstel van seminaries, kerken, kloosters en priesterhuizen. Momenteel ligt de focus naast de opleiding van priesters en zusters vooral op het steunen van de Kerk in Oekraïne.

Finanziellen Unterstützung für pastorale Tätigkeiten des erzbischöflichen Jugendpastoralzentrums Ivan Pavao II in Sarajevo für das Jahr 2019

Bosnië-Herzegovina: “Katholieken gediscrimineerd”

Kerk in Nood: Bisschop Komarica, in een recent interview noemde u Bosnië-Herzegovina “Absurdistan”, een belachelijke[...]
Albanian edition of the book

Jeugd van Albanië snakt naar religieuze literatuur

“Toen ik in Albanië aankwam, hadden de meeste mensen nog nooit een katholieke priester gezien.[...]
ACN-20191203-94671 Belarus

Wit-Rusland: auto voor Dominicanessen in Baranovitsji

Tegenwoordig zijn 18 van de zusters uit Wit-Rusland afkomstig. En nog meer jonge Wit-Russische vrouwen[...]
Livelihood aid for 67 nuns and 1 friar in the Archdiocese of Astana for 2018

Kazachstan: “Zusters belangrijk voor pastorale zorg”

Hoewel Katholieken slechts een minieme minderheid vormen van de bevolking, kunnen de priesters de pastorale[...]
ACN-20190207-83494

Roemenië: “Priesterroepingen vrucht gezinspastoraat”

Een belangrijke reden voor deze continuïteit is het intensieve gezinspastoraat in het land. Gezinnen die[...]